In de Ondertussen van dinsdag 31 december vallen mij deze berichten op:

- in het oesterbekken van het Franse Marennes-Oléron zijn oesterkwekers ten einde raad (de Standaard). Sinds het begin van het oesterseizoen verdween zo’n 25 ton aan oesters. Dat is vier keer zoveel als in heel 2018. Het is onduidelijk wie achter de diefstallen zit. Het zou kunnen gaan om malafide collega’s. Oesters stelen vergt een ingewikkelde logistiek en het heeft alleen zin als de dief ze ook op de parallelmarkt kan verkopen. Fransen eten oesters op oudejaarsavond.

- Moskou zonder sneeuw in december is ondenkbaar. Maar omdat het de Russische hoofdstad nu zo'n 6 graden boven nul is, komt de sneeuw niet uit lucht. Afgelopen weekend zijn vrachtwagenladingen met kunstsneeuw op straat gestort (Trouw).
- voor de Volkskrant zocht wetenschapsjournalist Maarten Keulemans uit hoeveel voorspellingen vanuit de afgelopen decennia over het jaar 2020 uit zijn gekomen. Schrik niet: maar liefst 20% kwam wél uit. Keulemans ontdekte hoe het werkt: De pessimisten zien het te somber (en de optimisten te zonnig). Want nee, de wereldbevolking is niet door honger en oorlog gedecimeerd tot 2 miljard, zoals de Club van Rome in 1971 voorzag, en Europa is niet in de greep van woestijnvorming, zoals een onderzoeksgroep in 1985 rapporteerde. Er kwam wel degelijk een zwarte Amerikaanse president, anders dan columnist Kees Schuyt in 1990 verwachtte. En de wereldtemperatuur liep niet met 5 graden op, zoals Amerikaanse wetenschappers in de oertijd van de klimaatwetenschap (1969) dachten – het bleef bij 1 graad.

De Franse president sprak zojuist zijn nieuwjaarsboodschap uit. Hij was duidelijk en hard. Drie van mijn vijf jaar zitten erop zei hij, maar ik ga niet zoals andere presidenten het volk alvast verleiden om opnieuw op me te stemmen. Hij pakt door met het vernieuwen van het land, het uitstellen van de pensioenleeftijd om de lasten en lusten in het land eerlijker te verdelen en het vergroenen van het land en iedereen aan een baan te helpen. Dat oude belangen en uitkeringstrekkers zich daartegen verzetten met stakingen en manifestaties deert hem niet, maakte hij duidelijk. In Nederland maakten de boeren van de Farmers Defence Force duidelijk dat ze tegen dit soort politici zullen blijven optreden in 2020. De trekkers van de 'strijders' worden alvast gesmeerd om in 2020 te gaan protesteren in Brussel tegen de Green Deal (in boerentaal: meer markt, minder steun) van Frans Timmermans en alle gekkigheid die politici in hun hoofd kunnen halen om de wereld te veranderen (BoerenBusiness) Als de tekens niet misleiden zal de clash tussen politiek en belangrijke delen van het publiek zich in 2020 nog verder verdiepen. De NRC weet het al zeker: Brussel verwacht voorlopig niet dat de trekkers uit de Europese steden en straten zullen verdwijnen.

Dit artikel afdrukken