Stadstuinieren hoeft niet beperkt te blijven tot een beetje frutten in bakken op balkons, braakliggende terreintjes of daken van kantoorgebouwen. In Lyon verrijst de komende twee jaar een heuse 'slafabriek'. In de slafabriek, geesteskind van een groep wetenschappers, ingenieurs en archtecten wordt straks in 7 cycli per jaar (gewone boeren halen 2 cycli) superlekkere, knapperige en langhoudbare sla (op een kluitje) geproduceerd.

Meer en duurzamer
De slafabrikanten willen twee dingen bereiken: 'schoon' produceren en 'massaproductie' draaien om een antwoord te hebben over de overbevolking. Met hun 'hydroponische' - geen steenwol of aarde, maar uitsluitend water met voeding - manier van werken kunnen ze tien keer zoveel slaplanten per vierkante meter produceren, namelijk 283 stuks. En daarbij gebruiken ze dan ook nog eens 90% minder water en pesticiden, en wordt het transport tot een minimum beperkt door de sla lokaal af te zetten. Ook is er geen afval en wordt er duurzame energie gebruikt.

Liever geen 'slafabriek'
Er is maar één 'maar'. Is net iedereen 'om' of 'in' voor kleinschalige lokale productie en lokaal eten, komt er zo'n hypermoderne slafabriek overheen. Reden voor de uitvinders om het gauw te hebben over 'maraîchage urbain', ofwel: stadstuinbouw. Toch niets nieuws onder de zon.
Dit artikel afdrukken