Brood wordt van alle soorten voedsel het meest verspild. Daarom start de Britse North London Waste Authority (NLWA) een campagne om broodverspilling, met name van broodkorstjes, tegen te gaan. Dat schrijft The Guardian.

Aanleiding voor de campagne is een nieuw onderzoek door de NLWA, onder 2.085 Londenaren. Van de respondenten blijkt 43% de korstjes van het brood te snijden en die weg te gooien. Daarnaast zei 15% de kapjes van het brood niet op te eten. Dit leidt tot een jaarlijkse verspilling van 254 miljoen broodkorstjes in Londen.

Samen met anti-afvalorganisatie Keep Britain Tidy organiseert de NLWA gratis ’Save the Crust’ in Noord-Londen. Chefs laten zien hoe je kan koken met oud brood en korstjes. Recepten zoals panzanella salade, croutons en zelfs broodijs zijn bij uitstek geschikt voor oud brood-verwerking. Het redden van de Londense broodkorstjes kan de Londenaren £13 miljoen besparen.

Ook in Nederland is brood een van de meest weggegooide voedselproducten. Volgens cijfers van het Voedingscentrum uit 2016 gooien Nederlanders jaarlijks bijna 160 miljoen kilo brood weg. Daar maakt het anti-voedselverspillingsrestaurant Instock ’bammetjes bier’ van. Vroeger deed een Nederlandse moeder oud brood en korstjes door de bal gehakt.
The Guardian - Campaign launched to curb the waste of 1.2bn UK bread crusts
  • Deel
Druk af