Brood wordt van alle soorten voedsel het meest verspild. Daarom start de Britse North London Waste Authority (NLWA) een campagne om broodverspilling, met name van broodkorstjes, tegen te gaan. Dat schrijft The Guardian.
Aanleiding voor de campagne is een nieuw onderzoek door de NLWA, onder 2.085 Londenaren. Van de respondenten blijkt 43% de korstjes van het brood te snijden en die weg te gooien. Daarnaast zei 15% de kapjes van het brood niet op te eten. Dit leidt tot een jaarlijkse verspilling van 254 miljoen broodkorstjes in Londen.
Samen met anti-afvalorganisatie Keep Britain Tidy organiseert de NLWA gratis ’Save the Crust’ in Noord-Londen. Chefs laten zien hoe je kan koken met oud brood en korstjes. Recepten zoals panzanella salade, croutons en zelfs broodijs zijn bij uitstek geschikt voor oud brood-verwerking. Het redden van de Londense broodkorstjes kan de Londenaren £13 miljoen besparen.
Ook in Nederland is brood een van de meest weggegooide voedselproducten. Volgens cijfers van het Voedingscentrum uit 2016 gooien Nederlanders jaarlijks bijna 160 miljoen kilo brood weg. Daar maakt het anti-voedselverspillingsrestaurant Instock ’bammetjes bier’ van. Vroeger deed een Nederlandse moeder oud brood en korstjes door de bal gehakt.
The Guardian - Campaign launched to curb the waste of 1.2bn UK bread crusts
Aanleiding voor de campagne is een nieuw onderzoek door de NLWA, onder 2.085 Londenaren. Van de respondenten blijkt 43% de korstjes van het brood te snijden en die weg te gooien. Daarnaast zei 15% de kapjes van het brood niet op te eten. Dit leidt tot een jaarlijkse verspilling van 254 miljoen broodkorstjes in Londen.
Samen met anti-afvalorganisatie Keep Britain Tidy organiseert de NLWA gratis ’Save the Crust’ in Noord-Londen. Chefs laten zien hoe je kan koken met oud brood en korstjes. Recepten zoals panzanella salade, croutons en zelfs broodijs zijn bij uitstek geschikt voor oud brood-verwerking. Het redden van de Londense broodkorstjes kan de Londenaren £13 miljoen besparen.
Ook in Nederland is brood een van de meest weggegooide voedselproducten. Volgens cijfers van het Voedingscentrum uit 2016 gooien Nederlanders jaarlijks bijna 160 miljoen kilo brood weg. Daar maakt het anti-voedselverspillingsrestaurant Instock ’bammetjes bier’ van. Vroeger deed een Nederlandse moeder oud brood en korstjes door de bal gehakt.
Voor mij onvoorstelbaar: korsten en kapjes van brood zijn juist het lekkerst. En ja, je kunt zelf paneermeel maken, het in een ovenschotel doen of salade, in de broodrooster.
Vomar in Ned. biedt oud brood aan voor de helft van de prijs. Koop ik niet, dat brood is vers zelfs niet lekker. Maar wel sympathiek.
Of gewoon in de soep zoals Nick Trachet vandaag hier beschrijft. Mijn voorkeur gaat echter uit naar uiensoep, waar veel oud brood in kan worden verwerkt. Niet een plakje bovenop met wat kaas, maar gewoon het brood door de soep, samen een royale gift oregano of tijm. Let wel op dat je Nederlandse uien gebruikt voordat ze liggen te rotten vanwege de Brexit. In onze super liggen nieuwe oogst uien uit Nieuw-Zeeland. nergens voor nodig, ik weiger die te kopen.
Brood weggooien: oké, alleen als het groen is (roggebrood als het wit uitslaat).
Het brood van de vorige dag in Duitsland (zoals bij K&K met inpandige bakker) gaat weg voor de halve prijs. Meestal erg lekker, nog steeds knapperige korst want het zit niet in plastic verpakt.
Het NL kauwgombrood uit de winkel is tegenwoordig moeilijk te verkruimelen maar de kleinkinderen zweren erbij, je kunt de boterham met beleg dubbelvouwen en meenemen, wat met mijn meel-water-zout-gist brood onmogelijk is want het breekt of scheurt.
Ik bak mijn eigen brood, weggooien doe je dan niet zo snel, hooguit een kapje voor de vogels. Als het na een dag of 3 begint uit te drogen verkruimelt het bijna net zo makkelijk als een beschuit. Op de bodem van een ovenschotel met groente absorbeert het het overtollige vocht. Kruimels door een kruidenmengeling met ei om paprika's te vullen, of even door de zeef en als paneermeel nog even na laten drogen en opbergen. Even roosteren en bij een warme maaltijd in plaats van aardappels of pasta. Met kwastje olie insmeren, beetje zout en wat oregano en in de oven voor garnering of on de soep.
Maar als je niet eens tijd hebt om zelf gehakt aan te maken of een broodrooster op tafel te zetten of aan tafel te gaan zitten, of de uiterste verkoopdatum te letterlijk neemt........
Ik zou deze korstjes in Hyde Park aan de vogeltjes zijn gaan voeren. Anders zit London straks met een Brexit, maar dan wel zonder vogeltjes. Daar wordt zelfs May niet vrolijk van.
Leuk ook dat Albert Heijn en andere supers reclame maken met: Vers brood tot sluitingstijd! Niet alleen de consumenten gooien deze prima grondstoffen weg, ook de supers, want die houden tonnen over elke dag.
En zoals Wouter Klootwijk ons al geleerd heeft: dat mag niet voor paneermeel gebruikt worden. Dat is qua tracering en etikettering namelijk erg lastig..
Heerlijk die uitwassen van ons voedselsysteem.