Van Mil zette zijn gerimpelde tomaatjes eerst op Marktplaats, en schakelde daarna Instock in om ook een actie op sociale media te beginnen.

De actie lijkt op die van Boer Kees en zijn te-kleine-pruimen. En net als bij Kees, loopt het storm. Er zijn al meer dan 2.500 bestellingen geplaatst. Zoveel dat Instock de bestellingen niet kan bijhouden. De lijst is dus aan de kant, de tomaten zijn nu voor wie het eerst langskomt. Op=op.



De droogte treft niet alleen pruimen en tomaten. Bloemkoolteler André Slootmaker heeft zijn te gele, kleine bloemkolen moeten vernietigen, meldt Omroep Zeeland. "Ze zijn te klein voor de consument en we kunnen ze niet lang bewaren,” aldus Slootmaker. Hij peinst niet over weggeefacties. “De bloemkool zoals ik ze hier zie", zegt Slootmaker, "zou ik nog niet aan mijn paarden voeren. Voor mezelf doe ik het zeker niet.”

Op Foodlog legde tuinder- en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer ooit uit, dat een boer gewoon het beste onder kan ploegen wat onverkoopbaar is. Dat is beter - duurzamer - voor de nutriëntenkringloop omdat de voeding die in de plant is gaan zitten direct weer in de grond belandt. Via ons lijf lukt dat niet, zodat er weer mest moet worden aangevoerd. Te veel overschotten kun je dus beter op de akker van de boer laten. Dat kan bijvoorbeeld met bloemkolen, sperziebonen, ijsbergsla en mierikswortel maar niet met tomaten uit de kas. Die moeten eruit om plaats te maken voor de volgende lichting.

Daarom ga ik vanavond mijn 5 thuisliggende snoeptomatenbakjes vullen bij Instock in Amsterdam. Weggooien is zonde. Help je me even mee: wat kan ik voor lekkers en duurzaams maken van 2,2 kilo kerstomaatjes met rimpels?




Dit artikel afdrukken