Soep van rode linzen wordt in Turkse huishoudens liefst op smaak gebracht met salça, een pikante pasta van gepureerde rode pepers die altijd verkrijgbaar is bij goed gesorteerde Turkse winkels; daar zijn ook allerlei andere pasta’s te vinden van bijvoorbeeld kikkererwten of aubergines.

Heerlijke, kruidige smeersels die zowel met stukjes Turks brood worden ‘opgelepeld’ als een eenvoudig voorafje van de warme maaltijd of door dikke soep of stoofgerechten met groenten, bonen en/of linzen worden geroerd. Bij een biertje past de salça natuurlijk ook goed als dipsaus. Bij gebrek aan Turkse salça kan ook lekkere sambal worden gebruikt.

Soep van rode linzen wordt als volgt gemaakt:

Benodigd voor 4-6 personen:
- 400 gr rode linzen
- 3 eetlepels olijfolie
- 125 gr uien, gepeld en fijngesneden
- 4 grote tenen knoflook, gepeld en in enkele plakjes
- 1 liter groente- of kippenbouillon
- 1,5 eetlepel Turkse salça
- zout naar smaak
- 3 eetlepels fijngesneden platte peterselie.

Bereiding
Week de linzen enkele uren in koud water, verwijder de zwarte vliesjes die boven zijn komen drijven uit het weekvocht.

Kook de linzen krapaan gaar in een bescheiden hoeveelheid vers water, giet ze af in een fijnmazige bolzeef en pureer ze (liefst in een roerzeef met fijne schijf).

Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit daarin uien tot ze zacht en geurig zijn; voeg de knoflook pas toe halverwege het fruiten van de uien zodat de plakjes niet aanbranden. Voeg als beide geurig zijn de bouillon toe, de gepureerde linzen en de salça.

Laat 15 minuten zachtjes doorkoken in vrijwel gesloten pan op laag vuur.

Pureer de soep met een staafmixer of in een blender of keukenmachine zodat een glad gebonden linzensoep wordt verkregen.

Breng op smaak met zout en bestrooi de soep vlak voor het serveren met de peterselie.

Salca
Dit artikel afdrukken