Correlatie buikomvang en light frisdrank
De laatste 30 jaar nam de populariteit van kunstmatige zoetstoffen en light frisdranken toe. In dezelfde periode steeg ook het percentage obese mensen. Onderzoek naar de gezondheidseffecten van light-consumptie richtte zich veelal op jonge mensen. Een interdisciplinair team uit Texas koos voor een andere aanpak en richtte zich op 65-plussers.
Ze voerden een langlopend onderzoek met 749 mensen uit. Bij de start van de studie noteerden ze de hoeveelheid light frisdrank-inname, buikomvang, lengte en gewicht van elke persoon. In de daarop volgende tien jaar waren er nog drie vervolgmetingen. Bij de laatste controle leefde nog 71% van de deelnemers.
In het onderzoek bleek de buikomvang van de light-drinkers per meting bijna drie keer zo hard toe te nemen als die van de niet-gebruikers, 2,11 cm tegen 0,77 cm. Over de hele tienjarige looptijd werden de dagelijkse light-drinkers 8.03 cm dikker, en de niet-drinkers 2,03. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat er een verband is tussen buikomvang en frisdrank light-consumptie. Ze adviseren ouderen hun inname van kunstmatige zoetstoffen en light drankjes te minimaliseren, om zo het risico op overgewicht en vervolgens hart- en vaatziekten te verkleinen.
Oorzaak is niet hetzelfde als verband
Het kan zijn dat ze dikker worden omdat ze een ongezonde leefstijl hebben en die compenseren met lightCritici reageerden vervolgens fel op dit onderzoek, liet FoodNavigator zien. Catherine Collins, hoofddiëtist bij St. George’s Hospital NHS Trust, vertelde dat het probleem bij de ontbrekende data ligt. Ook ontweken de onderzoekers volgens Collins 'zorgvuldig' de hoofdreden dat ouderen frisdrank light drinken, namelijk dat ze al overgewicht hebben en hier juist op willen letten. Daarnaast speelt het gehele voedingspatroon natuurlijk een rol bij het gewicht en de lichaamsomvang, niet alleen frisdrank. Terwijl de nieuwskoppen wel anders suggereerden.
Nita Forouhi van de University of Cambridge vindt dat er veel meer onderzoek nodig is op dit gebied. Dit onderzoek in deze fase was nog niet klaar voor vertaling naar een publieke gezondheidsverklaring. Algemeen directeur van de British Soft Drink Association, Gavin Partington, voegt daaraan toe dat het onderzoek niets zegt over de causaliteit van het overgewicht. 65-plussers lopen sowieso al een groter risico op gewichtstoename en hart- en vaatziekten. De gevonden correlatie tussen frisdrank light-consumptie en buikomvang betekent niet dat ouderen dikker worden als gevolg van het drinken van light fris. Het kan immers best zo zijn dat ze dikker worden omdat ze een ongezonde leefstijl hebben en die compenseren met light.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society.
Fotocredits: 'Diet Coke', Sean
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tjsa, weer een studie met onzinnige conclusies. Er is een verband maar geen causaliteit. ALs de studie goed zou zijn uitgevoerd en er meer data zouden zijn mbt de dagelijkse voedselconsumptie en dagelijkse lichamelijke activiteit zouden de conclusies met groet waarschijnlijkheid geheel anders zijn geweest.
Adviezen om light drinks te nemen worden vooral gegeven aan en opgevolgd door mensen die van een aanleg hebben om makkelijk in gewicht toe te nemen en dagelijks te weinig bewegen.
Gevolg, deze groep consumeert meer light drinks dan anderen. DUS is er altijd een relatie.
Gecontroleerde studies waarbij energie houdende dranken worden uitgewisseld met light dranken laten altijd gunstige effecten zien op het lichaamsgewicht in de light groep
Of het is net als bij welk ouder zoogdier dan ook; het spierweefsel neemt af en het vetweefsel neemt toe bij ouderdom. Het verbaast mij iedere keer weer dat de wetenschap blijkbaar zijn ogen niet gebruikt. Peuters (zelfs slanke, ook van andere soorten zoals katten) zijn van nature molliger dan kinderen van een jaar of 9. Ook in het wild is dit op zekere hoogte te zien bij dieren. Consequent wordt er voorbij gegaan aan de natuurlijke cyclus. Dieren zwaren uit bij volwassenheid (een wilde gorillaman van 4 jaar ziet er heel ander uit dan diezelfde gorilla die een zilverrug is geworden en die dan ook fors meer weegt) en als ze bejaard worden zakken ze wat uit. Veel wilde dieren die dit overkomt leven in het wild niet lang meer, omdat ze ook makkelijker tot prooi van predatoren worden.Wij mensen kunnen dan echter in onze gedomesticeerde habitat nog heel wat jaartjes mee. Als we dan tenslotte hoogbejaard worden teren we langzaam uit. Maar blijkbaar geldt voor ons mensen een standaard BMI ongeacht onze leeftijd en onze genetica. Zo heb je volwassen vrouwen met polsjes van 15 cm. Mijn polsen als jonge vrouw (keurig binnen de BMI) waren 21 cm. (buiten de grafiek voor een vrouw, damespolshorloges pasten dan ook niet). Toen ik net bevallen was woog ik bij een lengte van 1.76 cm. 67 kilo. Keurig in het midden van de BMI, zult u zeggen. Ik was echter vel over been, zodanig dat de huisarts schrok en mij opdroeg om te proberen aan te komen. Het is net zoiets als bij paarden een standaard BMI aan de schofthoogte koppelen. Een Arabiertje zal zwaar ondergewicht hebben; een Belgisch trekpaard zwaar overgewicht, terwijl ze ieder perfect op hun eigen gewicht zijn. Mijn broertje was bij zijn geboorte 63 cm. lang (ruim buiten de grafiek) en werd 2.03m. Waarom deze diversiteit in lengte wel normaal gevonden wordt maar in BMI niet vind ik onbegrijpelijk en eigenlijk ook erg onwetenschappelijk.
Piet van Veghel, Ik hoorde wel eens dat kunstmatige zoetstoffen kanker konden bewerkstelligen.. maar dit nooit eerder. 20 jaar geleden dronk ik nog wel eens b.v. Fanta , met suiker. Ik werd dikker.
Daarna schakelde ik over op Light en vooral ook op thee . Sinds die tijd blijf ik slank gelukkig.
Wat een Flut onderzoek ! Gedaan door wetenschappers? Ze moeten zich schamen . Die titel zijn ze niet waardig ! Een correlatie is GEEN verband .
Reactie #2: Jarno, de varkensboer heeft er niet veel mee te maken. Het gaat er meer om uit te leggen hoe kunstmatige zoetstoffen dik maken. Hoe het principe werkt. Dit geldt overigens ook voor andere light-producten die het lichaam (van mens of dier) voor de gek houden.