Begin deze week meldde Science Daily dat de consumptie van light frisdranken ouderen dik lijkt te maken. De onderzoekers maken zich ernstig zorgen over de toenemende consumptie van light frisdrank. Verschillende academici melden nu dat de onderzoekers de plank volledig mis slaan met hun conclusie.

Correlatie buikomvang en light frisdrank
De laatste 30 jaar nam de populariteit van kunstmatige zoetstoffen en light frisdranken toe. In dezelfde periode steeg ook het percentage obese mensen. Onderzoek naar de gezondheidseffecten van light-consumptie richtte zich veelal op jonge mensen. Een interdisciplinair team uit Texas koos voor een andere aanpak en richtte zich op 65-plussers.

Ze voerden een langlopend onderzoek met 749 mensen uit. Bij de start van de studie noteerden ze de hoeveelheid light frisdrank-inname, buikomvang, lengte en gewicht van elke persoon. In de daarop volgende tien jaar waren er nog drie vervolgmetingen. Bij de laatste controle leefde nog 71% van de deelnemers.

In het onderzoek bleek de buikomvang van de light-drinkers per meting bijna drie keer zo hard toe te nemen als die van de niet-gebruikers, 2,11 cm tegen 0,77 cm. Over de hele tienjarige looptijd werden de dagelijkse light-drinkers 8.03 cm dikker, en de niet-drinkers 2,03. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat er een verband is tussen buikomvang en frisdrank light-consumptie. Ze adviseren ouderen hun inname van kunstmatige zoetstoffen en light drankjes te minimaliseren, om zo het risico op overgewicht en vervolgens hart- en vaatziekten te verkleinen.

Oorzaak is niet hetzelfde als verband
Het kan zijn dat ze dikker worden omdat ze een ongezonde leefstijl hebben en die compenseren met light
Critici reageerden vervolgens fel op dit onderzoek, liet FoodNavigator zien. Catherine Collins, hoofddiëtist bij St. George’s Hospital NHS Trust, vertelde dat het probleem bij de ontbrekende data ligt. Ook ontweken de onderzoekers volgens Collins 'zorgvuldig' de hoofdreden dat ouderen frisdrank light drinken, namelijk dat ze al overgewicht hebben en hier juist op willen letten. Daarnaast speelt het gehele voedingspatroon natuurlijk een rol bij het gewicht en de lichaamsomvang, niet alleen frisdrank. Terwijl de nieuwskoppen wel anders suggereerden.

Nita Forouhi van de University of Cambridge vindt dat er veel meer onderzoek nodig is op dit gebied. Dit onderzoek in deze fase was nog niet klaar voor vertaling naar een publieke gezondheidsverklaring. Algemeen directeur van de British Soft Drink Association, Gavin Partington, voegt daaraan toe dat het onderzoek niets zegt over de causaliteit van het overgewicht. 65-plussers lopen sowieso al een groter risico op gewichtstoename en hart- en vaatziekten. De gevonden correlatie tussen frisdrank light-consumptie en buikomvang betekent niet dat ouderen dikker worden als gevolg van het drinken van light fris. Het kan immers best zo zijn dat ze dikker worden omdat ze een ongezonde leefstijl hebben en die compenseren met light.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society.

Fotocredits: 'Diet Coke', Sean
Dit artikel afdrukken