Sinds de zomer van 2017 gebruikte supermarktformule Lidl het vlees van plofkippen voor vleeswaren. Alleen vers vlees kwam van een trager groeiend ras. Lidl beloofde Wakker Dier het vlees van dergelijke dieren nu ook in de vleeswaren te zullen gebruiken.

Wakker Dier is blij met de toezegging: “Plofkip is onacceptabel, ook op de boterham"

Uit een recente steekproef van Wakker Dier bleek dat Lidl op dit moment uitsluitend plofkipvleeswaren in het schap heeft liggen. Dat was voor Lidl reden om in januari 2019 voor plovrije kipvleeswaar te kiezen. Lidl blijft wel snacks met plofkip aanbieden.

De trager groeiende kip van van Lidl is te herkennen aan verpakkingen waarop te lezen staat “dit product is afkomstig van een kip met betere leefomstandigheden”. Volgens Lidl groeit die eigenlijk nog steeds te snel, maar de organisatie tolereert dit ras voorlopig nog. Op het gebied van eieren is Lidl de medialieveling vanwege de dier- en milieuvriendelijke Kipster-eieren.

Albert Heijn en Jumbo gingen in 2016 al over op trager groeiende vleeskuikens als grondstof voor hun vleeswaren. Bij de andere supers bestaat het merendeel van de kipvleeswaren nog uit plofkip.
  • Deel
Druk af