Bruin vet is een van de twee types vet die voorkomt bij mensen en andere zoogdieren. De belangrijkste functie van bruin vet is het genereren van lichaamswarmte door de verbranding van calorieën. Wit vet functioneert voornamelijk als opslag voor vetten.

Baby’s en jonge kinderen hebben relatief veel bruin vet opdat ze warm blijven. De meeste volwassenen hebben nog 50 tot 100 gram bruin vet, met name in de regio rondom nek en sleutelbeen. De capaciteit van bruin vet om warmte te genereren is 300 keer groter dan ieder ander weefsel. Hierdoor kan bruin vet snel glucose en vetzuren verbranden en speelt het dus een rol in de stofwisseling. Mensen met een lagere BMI hebben over het algemeen meer bruin vet.

Onderzoek
Omdat bruin vet zo snel extra calorieën kan verbranden, zijn onderzoekers geïnteresseerd in de manier waarop bruin vet kan worden gebruikt in de strijd tegen obesitas. Onderzoekers van de University of Nottingham onderzochten de invloed van stress op de activiteit van bruin vet. In hun studie kregen vijf slanke vrouwen een korte wiskunde-test voorgelegd. Eerst kregen ze die test direct, daarna stelden de onderzoekers de test twee minuten uit door de deelnemers eerst naar een ontspannend filmpje te laten kijken. In beide gevallen registreerden de onderzoekers de cortisollevels (cortisol neemt toe bij stress) en de activiteit van het bruine vet.

De test zelf veroorzaakte geen acute stress, maar het vooruitzicht dat ze getest zouden worden, zorgde wel voor een lichte stressreactie. Dit leidde tot hogere cortisollevels en een grotere activiteit van bruin vet. Deze twee waren positief gecorreleerd; hogere cortisollevels gingen gepaard met een grotere activiteit van het bruine vet. Onderzoeker Michael Symonds: “Ons onderzoek laat zien dat de variatie in activiteit van bruin vet tussen verschillende mensen verklaard kan worden door veranderingen in hun reactie op psychologische stress.”

Stress
Symonds: “Door een beter begrip van de belangrijke factoren die meespelen bij de activiteit van bruin vet, zoals eetpatroon en activiteit, kunnen we interventies opstellen ter preventie van obesitas en diabetes. Nieuwe technieken die lichte stress zich meebrengen, kunnen hierin opgenomen worden, naast interventies op voeding en omgeving.” Hij waarschuwt dat blootstelling aan te veel stress juist niet goed is: “Terwijl ernstige en chronische stress bijdragen aan een slechte metabolische gezondheid, kan lichte stress juist helpen om de ongewenste toename van lichaamsgewicht te beperken."

Fotocredits: Bruin en wit vet, Wikimedia. Rechtsboven zijn typische bruin vetcellen te zien, met meerdere vetdruppels per cel. Links zijn witte vetcellen te zien, met een grote vetdruppel per cel.
Dit artikel afdrukken