Ik heb het over de Brasserie d'Oc en hun witbier én het bier met als toevoeging een scheutje wijn van muskaatdruiven (onze favoriet voor de lunch).
De bierbrouwerij is gevestigd aan zee, in Mèze, niet ver van de oude door de Grieken gestichte badplaats Agde. Nog dichter bij Bouzigues, met zijn oesterbaai en visrestaurant La Côte Bleue.
Het is zo'n kleine brouwerij die gaat voor kwaliteit en smaak. Authentieke smaken die een beetje raar zijn, omdat we ze niet meer gewend zijn. Het bier is troebel, ongefilterd en wordt zonder toevoegingen gebotteld. Vooral het staartje van de fles, met dépot is zalig! In Nederland is voor bierfanaten inmiddels het nodige op dit terein te vinden. Maar toch: dit moet je een keer proeven, want het is een bier dat geweldig is aan tafel. Het zijn natuurlijk wel Fransen die het maken. Niet voor niks, want Zuid Frankrijk maakt feitelijk geen zomerwijnen, noch in wit, noch een rood. Een gat in de markt dus voor mensen die die zware alcoholrijke wijnen moe zijn en iets fris willen drinken. Ik heb het inmiddels bij van alles geproefd. Conclusie: heerlijk bij van alles. Dus geen zorgen meer van het type 'wat drinken we hierbij?'
Ik gooide van de week een balletje op over de prijs van goed eten (en drinken, natuurlijk). Dit bier kost circa € 3,50 per fles van 0,75 cl. Is dat duur? Voor bier misschien wel, maar vergeleken met wijn van diezelfde prijs is het niks.
Mocht je je vakantie aan het plannen zijn, overweeg er even langs te rijden (de brouwerij doet aan rondleidingen met proeverij).
Je zult zien dat je dit keer geen wijn meeneemt, maar bier. Uit de Languedoc-Roussillon - het gebied met de grootste wijnplas ter wereld!
O ja, drink 't uit een wijnglas zoals op de foto!
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben geschokt.
Chasselas - ik associeer die druif met Zwitserse doordrinkwijnen. Fijn voor na een dagje wandelen in de alpjes, of om die kaasfondue weg te spoelen, maar niet echt voor het Grote Genieten. Sorry andersdenkenden. Mij waren volle rijpe Italiaanse muskaatdruiven beloofd. Zoet, wulps, feminien. Alsof je een afspraak hebt met Sofia Loren en Twiggy aan komt lopen ;-)
Faro kunt u trouwens nog krijgen van Lindemans - in fles of zelfs vat ;-)
Wil ik best doen, maar ik ben bang dat ik nu weer minstens een maand domicilie houd in Utrecht. Als je dus ff geduld hebt, geen probleem.
Marcel,
Chasselas is wat er in de fles Vigneronne zat die ik in het najaar van 2005 bij Cantillon kocht. Chasselasdruiven in ieder geval. We hebben toen ook om Faro gevraagd (dat kenden we nog van een eerder bezoek aan Cantillon), maar die was op dat moment niet voorradig. Volgens onze informatie wordt Faro alleen nog op verzoek voor feesten gemaakt, maar helemaal duidelijk was íe er niet over. De smaak van Faro staat me helaas niet meer bij, het is zo'n 15 jaar geleden dat ik het dronk.
Het zou leuk zijn de Vigneronne en Dick's 'wonderbier' eens naast elkaar te zetten! Helaas heb ik geen flessen Vigneronne meer, maar dat kan geregeld worden. Dick, neem jij wat flessen van je bier mee dan? ;-) ;-)
Marcel, het muskaatwijn-bier staat genoteerd voor 5,6%. De druiven zijn lokaal, uit Frontignan.
Marielle,
Er zit toch een verschil tussen Dick's Franse wonderbier en 'Vigneronne': Dick zegt dat er wijn is toegevoegd aan het bier, terwijl heer Van Roy aan 'Vigneronne' slechts druiven toevoegt (okee, met een beetje likeur om een hergisting op gang te helpen). Hoe kom jij trouwens aan Chasselas ? Een beetje onverwachte druif om aan Lambiek toe te voegen. Lang niet zoet genoeg. Bij mijn weten zijn het (veel zoetere) Italiaanse muskaatdruiven.
'Vigneronne' vind ik een van de zoetere producten uit de stal van Cantillon. Als je echt een mooi evenwicht wil hebben tusen zuur en zoet moet je niet in de fruithoek (Kriek en dergelijke) gaan zoeken, maar moet je Faro drinken. Naar traditionele receptuur gezoet met suiker. Het wordt hier in Brussel nogal als oudemannetjesbier geschouwd (niet macho genoeg) maar ik persoonlijk mag het graag drinken.
Dick,
Wat is eigenlijk het alcoholgehalte van het eindproduct ? Het bier wordt uiteindelijk wel 'gepimpt' met echte (12% of meer) wijn.