image

Als Zwollenaar ben ik er natuurlijk trots op!

Zwolle is in de race voor de titel Hoofdstad van de Smaak 2008 en neemt het hierbij op tegen Amsterdam, Arnhem en Den Bosch. Tijdens de landelijke Week van de Smaak® wordt ieder jaar een Hoofdstad van de Smaak benoemd. Het promotieplatform Zwolle heeft besloten mee te dingen naar de titel Hoofdstad van de Smaak 2008. In dit platform zitten toeristische partners, vertegenwoordigers van horeca, detailhandel, cultuur, evenementen en de gemeente Zwolle.

De benoeming tot Hoofdstad van de Smaak geldt voor één jaar. Gedurende dat gehele jaar zullen veel activiteiten voor de inwoners van stad en ommelanden en één of meer activiteiten met landelijke uitstraling worden georganiseerd, die gekoppeld zijn aan het predicaat Hoofdstad van de Smaak. In 2007 is Valkenburg aan de Geul uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak.
Henk van Voornveld, directeur RBT Vechtdal IJsseldelta: "Zwolle en haar omgeving hebben op smaakgebied heel wat te bieden. We hebben niet alleen een drie sterren Michelin restaurant met internationale uitstraling (de Librije), maar daarnaast een breed aanbod aan restaurants, café's en speciaalzaken met bijzondere smaaksensaties. De combinatie tussen sfeervolle historische panden en kwalitatief hoogstaande horecafuncties wordt door steeds meer bezoekers gewaardeerd. We merken het aan de groei in onze culinaire wandelingen en arrangementen. Toch liggen onze culinaire pareltjes verspreid over de stad en daarnaast in de omgeving (met name in het Vechtdal), vandaar dat het soms niet zo direct zichtbaar voor consumenten is.

Een uitverkiezing tot Hoofdstad van de Smaak 2008 zal ons geweldig helpen de smaakvolle aspecten van Zwolle nog beter op de kaart te zetten. Iedereen die ik erover spreek is erg enthousiast en spreekt zijn steun uit. We hebben ervaring met organiseren van grootschalige evenementen, publiciteit en een budget zullen ook geen probleem vormen. Het belangrijkste vind ik het enthousiasme en het brede draagvlak dat we in en rondom Zwolle bij alle partijen hebben. Daar komt nog eens bij dat het begrip 'smaak' niet alleen van toepassing is op onze culinaire kwaliteiten, maar ook gebruikt kan worden voor ons culturele aanbod, onze architectuur (zowel historisch als modern) en ons onderwijs."

Sander Janssens (Voorzitter Slow Food Zwolle): "De binding tussen platteland en stad is hier nog sterk. Er zijn hier nog volop verse, ambachtelijke, seizoens- en streekgebonden producten te verkrijgen. We hebben in Zwolle en omgeving nog bijzondere ambachtelijke producenten zoals een biologische wijngaard, een shii take kwekerij, een honingproducent, een biologische varkensboer met oude varkensras, nagelholt. Daarnaast hebben we hier een voedselgemeenschap Vechtdalproducten die op het Slow Food congres Terra Madre in Turijn een voordracht heeft gegeven over haar werkwijze in het Nederlandse Vechtdal. Jonnie Boer, erelid van Slow Food Zwolle, maakt veel gebruik van kleinere producenten met kwaliteitsproducten uit de regio. Onder onze leden zitten naast consumenten ook veel lokale ambachtelijke ondernemers in de voeding die de filosofie van Slow Food lekker, puur en eerlijk eten ook steunen. We hebben hier verschillende lokale MBO en HBO opleidingen waarbij we ook veel studenten gemakkelijk kunnen bereiken en mogelijkheden voor praktijkervaring opdoen kunnen bieden. We kunnen dus de week van de Smaak een heel divers pakket aan mogelijkheden bieden."


bron: weblogzwolle

Dit artikel afdrukken