Stel dat het lukt, dan zitten de Wageningers en de producenten die met het product gaan werken meteen met het volgende probleem: hoe noem je dit 'kunst'vlees?
Het is een product dat veel efficienter dan vlees - het is minder mens-, dier- en milieubelastend - in de groeiende vraag van de massa (denk aan China) kan voorzien. Maar onder de naam 'kunstvlees' is het naar mijn bescheiden marketingmening gedoemd te mislukken: mensen willen 'the real thing'. 'Vleesvervanger' is ook al zo'n per ongeluk uit het laboratoriumwerkboek naar de markt onstnapte naam. 'Neplvlees' is al helemaal uit den boze.
Iemand een idee hoe het wel zou moeten heten?
Kijk even naar de site van Valess (het 'kunstvlees' zoals Campina dat brengt). Wat opvalt: het woord vlees wordt in de presentatie duidelijk vermeden. Zou dat het nou doen?
foto: rachel cobcroft
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Overigens vonden Lucette en ik die valess niet te eten, veel te zout en smaakloos. Liever geen vlees dan een vervanger als dit soort producten.
Jacobus, vond je de namen die ze nu bedacht hebben dan nog niet afschrikwekkend genoeg? :-)
Ik heb wel een leuke naam voor vleesproducten als dit... "Vrees"! Met een grote lach op mijn gezicht hoor!
Ailko, ik ben in ieder geval niet jaloers op dat patent! Ben bang dat het ook een woord is dat uit het lab is ontsnapt.
Brigitte, ik denk dat producten als Valess en de mogelijke upgrades daarvan juist voor de massamarkt succesvol kunnen zijn en dat het motief om die te kopen de prijs en voedselkwaliteit zou moeten zijn. 'Goed vlees' uit extensieve teelt is duur en moet dat ook zijn - wat mij betreft in ieder geval.
Volgens mij wordt Valess best goed verkocht. Ik denk ook dat het geen succes is bij de liefhebbers van natuurvoeding en echte vegetariërs maar meer voor de "gewone" man die er zich niet vreselijk in verdiept maar hoort in de wandelgangen dat we misschien eens wat minder vlees moeten eten.