Stel dat het lukt, dan zitten de Wageningers en de producenten die met het product gaan werken meteen met het volgende probleem: hoe noem je dit 'kunst'vlees?
Het is een product dat veel efficienter dan vlees - het is minder mens-, dier- en milieubelastend - in de groeiende vraag van de massa (denk aan China) kan voorzien. Maar onder de naam 'kunstvlees' is het naar mijn bescheiden marketingmening gedoemd te mislukken: mensen willen 'the real thing'. 'Vleesvervanger' is ook al zo'n per ongeluk uit het laboratoriumwerkboek naar de markt onstnapte naam. 'Neplvlees' is al helemaal uit den boze.
Iemand een idee hoe het wel zou moeten heten?
Kijk even naar de site van Valess (het 'kunstvlees' zoals Campina dat brengt). Wat opvalt: het woord vlees wordt in de presentatie duidelijk vermeden. Zou dat het nou doen?
foto: rachel cobcroft
Overigens vonden Lucette en ik die valess niet te eten, veel te zout en smaakloos. Liever geen vlees dan een vervanger als dit soort producten.