Het Engelse graafschap Worcestershire kampt met de grootste aantallen ziekenhuisopnames voor obesitas gerelateerde aandoeningen van Groot-Brittannië. Een kwart van de volwassenen is obees en een derde van de kinderen is te zwaar als ze de primary school verlaten. Om de gezondheid van de inwoners te verbeteren, wil het lokale bestuur obese mensen die leven van een uitkering een gratis abonnement op de sportschool aanbieden.

Eenzelfde initiatief loopt ook in de Londense stadswijk Camden. De autoriteiten van Worcestershire wil “onderzoeken wat andere gemeentes doen en van hun ervaringen leren.” Het idee voor het gratis sportschoolabonnement stuit op kritiek, vanwege een gebrek aan succes in Camden. Daar schreven 725 mensen zich in voor een gratis abonnement, maar na vier maanden maakten nog maar 160 mensen er gebruik van. In Worcestershire zouden bijna 4.000 bewoners voor het programma in aanmerking komen.

“Verspilling van het geld van belastingbetalers aan programma’s die geen resultaat hebben betekent dat er minder over is voor belangrijke projecten”, vindt Jonathan Isaby, voorzitter van de Taxpayers Alliance. “Persoonlijke verantwoordelijkheid is de sleutel tot afvallen en autoriteiten moeten dat niet uit het oog verliezen.”
Dit artikel afdrukken