Oubollig, truttig, achterhaald, niet van deze tijd? Is Kom in de Kas niet meer dan een lange weg aflopen, kas in, kas uit, springkussen links en plastic bekertjes met koffie rechts? Ieder jaar welt er wat kritiek op na afloop van deze feel good tuinbouwdag. En ieder jaar wordt de draad toch weer met liefde opgepakt vanwege het succes, de gezelligheid en de massale opkomst.

Het hangt in de lucht en het gonst. Lente! Dit weekend is het Kom in de Kas, open dag voor de glastuinbouw. Afgelopen week is op de tuinbouwbedrijven geveegd, gesopt en geboend. Ook de nieuwe media zijn er bij gesleept. Tuinders die op Twitter zitten probeerden zoveel mogelijk aandacht te krijgen met hun #KomindeKas tweets. Alles om vandaag en morgen iedereen die het maar wil te laten genieten van dat speciale tuinbouwsfeertje.

Duizenden vrijwilligers

Het is eigenlijk al een oud evenement (34 jaar0 en inmiddels bij tuinbouwliefhebbers overbekend. Een feel good manifestatie om de sector, die nogal eens negatief in het nieuws komt, nu eens positieve publiciteit te geven. Daarvoor worden alle registers open getrokken. Uniek blijft dat de vele duizenden medewerkers dit gratis en voor niets doen. Het is ook nog nooit moeilijk geweest om vrijwilligers te vinden, want iedereen in de tuinbouw vindt het leuk om er bij te zijn. Dit jaar zijn er 24 regio’s waar kassen open zijn. Het ene gebied is wat gevarieerder dan het andere, maar daar probeert de organisatie altijd wel een mouw aan te passen door extra productpresentaties. Sommige kassen zijn vanwege de kans op ziekteverspreiding niet open, maar dan proberen de tuinders wel wat planten in de schuur neer te zetten en vertellen hun verhaal daar wel. Ook dit jaar zitten er een paar juweeltjes tussen die een beetje extra aandacht verdienen.

Koppert Cress, Monster, Zuid-Holland
Het bedrijf van Rob Baan, bekend van de microgroenten, is open. Afgelopen donderdag was daar de landelijke opening, maar nu kan iedereen er naar binnen. Baan kennende zal er wel wat te proeven zijn.
Vergeet de buurman niet. Het bedrijf van Michel Grootscholten is meer dan 10 ha groot en staat vol chrysanten. Onbeschrijfelijk groot en een lust voor het oog.Richard en Annet Kalter, IJsselmuiden, Overijssel
Deze aardbeientelers reageren regelmatig op Foodlog. Nu kunnen de lezers eens een kijkje nemen op hun bedrijf. Hun tuinbouwgebied is heel bijzonder, want er wordt geboord naar aardwarmte. Ongetwijfeld zal daar ook informatie over worden gegeven.

Kersenkwekerij Jomajole, Moerkapelle, Zuid-Holland
Vorig jaar stond er nog een stukje op Foodlog over deze bijzondere kersenkwekerij onder glas. Het is een belevenis om daar eens rond te wandelen. Waarschijnlijk zie je daar ook weer de kippen tussen de boompjes lopen, voor de biologische bestrijding van ongedierte.

Familie Kruik, Hellevoetsluis, Zeeland
Op dit bedrijf kun je perziken zien die in de kas worden geteeld. Dat is echt een bijzondere teelt. Een leuk bedrijf is ook kwekerij Brieljant in hetzelfde gebied. Deze ondernemer teelt paprika’s en heeft de hele week al rond getwitterd welke voorbereidingen hij heeft getroffen voor het weekend.

Het is zomaar een greep uit de vele bedrijven die mee doen. Op http://www.komindekas.nl/waar/ staat een heel overzicht. Let even op de datum, want niet iedere regio is twee dagen open. En passant zouden wij wel willen weten wat u van Kom in de Kas vindt. Moet het blijven zoals het is, valt er wat te verbeteren?

Dit artikel afdrukken