Nog meer nieuws over de lever: het lijkt er op dat het drinken van koffie mogelijk gunstige gezondheidseffecten heeft, en zelfs dat dit ook geldt voor cafeïnevrije koffie. Dat is mogelijk goed nieuws voor degenen die gisteren te weten kwamen dat de lever van obese mensen prematuur veroudert.

Koffiedrinken is goed voor de gezondheid
Verschillende onderzoeken hebben de laatste tijd al aangetoond dat het drinken van koffie het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, leververvetting, cirrose en leverkanker kan verminderen. Onderzoekers van het National Cancer Institute, Bethesda, waren benieuwd of deze effecten toe te schrijven zouden zijn aan de cafeïne in koffie, of aan iets anders. Dat probeerden ze te weten te komen in een groot onderzoek naar de data van meer dan 27.000 proefpersonen in de US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2010. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het blad Hepatology.

Ook bij decaf
Het team, onder leiding van dr. Qian Xiao, bestudeerden van hun proefpersonen o.a. de dagelijkse koffieconsumptie en een viertal leverenzymen, gemeten in het bloed (voor de liefhebber: 'aminotransferase (ALT), aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP) and gamma glutamyl transaminase (GGT)'). Uit de resultaten kwam dat proefpersonen die 3 of meer koppen koffie per dag dronken, lagere waarden van alle vier de gemeten leverenzymen hadden in vergelijking met degenen die nooit koffie dronken. Dat is in lijn met de beschermende werking die uit eerdere onderzoeken blijkt.
Vooral opvallend was dat dezelfde verschillen zich voordeden als er alleen maar decaf koffie gedronken was. "Deze data suggereren dat andere stoffen dan de cafeïne in koffie de gezondheid van de lever bevorderen. Nader onderzoek is nodig om deze componenten te identificeren", zegt onderzoeksleider dr. Xiao op MedicalNewsToday.

Fotocredits: Angie Born
Dit artikel afdrukken