Een groot Brits epidemiologisch onderzoek, dat de gegevens van meer dan een half miljoen mensen analyseerde, keek of er een verschil in gezondheidseffect is op basis van genetische variaties onder koffiedrinkers. De ene persoon verwerkt cafeïne sneller dan de ander. Maar dat effect is niet gezien.

Een (opmerkelijke) uitkomst is wel dat wie 8 of meer koppen koffie per dag drinkt, over een periode van 10 jaar 14% minder kans heeft te overlijden. Toch spreken de onderzoekers maar van een gering effect. Cafeïne zelf blijkt niet verantwoordelijk voor het gezondheidseffect. Er was geen verschil te zien tussen gewone koffiedrinkers en décaf- of instantdrinkers. Welke van de vele andere stoffen in het brouwsel, antioxidanten en mineralen, koffie zo’n gezonde drank maken, is nog altijd onduidelijk.

Onderzoeksleider Erikka Loftfield zegt in The New York Times: “Zoals het er nu voorstaat stelt deze studie koffiedrinkers gerust, maar geeft geen advies. De resultaten geven niet aan dat je koffie moet gaan drinken voor je gezondheid.” The Independent verwoordt de slag om de arm zo: “Goed nieuws voor koffieliefhebbers, zeven koppen per dag drinken kan je helpen langer te leven.”
Independent - Page not found | The Independent
  • Deel
Druk af