Vorige week besloot Vion de runderslachterij, die pas sinds maart open is, tijdelijk stil te leggen. Volgens Vion om een aantal technische 'kinderziektes' op te sporen en grondig op te lossen. Ook gaf Vion aan in contact te zijn met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) om "het verschil in keuringsresultaten beter te duiden". We schreven het al: in Leeuwarden wordt 1 op de 20 runderen afgekeurd, op andere lokaties is dat minder dan 1 op de 50.

Volgens Boerderij is "willekeur van NVWA-keuringsartsen" het hoofdmotief van de sluiting. Het boerenblad schrijft: "Volgens Vion keuren sommige keuringsartsen van de NVWA tot 10% van de dieren af, terwijl het landelijke gemiddelde in Nederland varieert van 1,5% tot 1,8%. Oorzaak zou zijn dat er in Leeuwarden wordt gekeurd door een nieuwe lichting heel streng opgeleide keuringsartsen. Deze keuringsartsen zouden een heel eigen interpretatie loslaten op de EU-regels en vooral afgaan op hun eigen inzicht (discretionaire bevoegdheid), daar geen discussie over dulden en ook geen goede begeleiding van bovenaf krijgen in de NVWA. Dat zou zijn omdat er een angstcultuur in de organisatie heerst."

De NVWA herkent zich niet in dit beeld. Boerderij: "De NVWA wijst dat als onzin van de hand en stelt dat in het noorden van Nederland al jaren veel meer runderen worden afgekeurd dan in het Zuiden. Ter onderbouwing daarvan wijst de NVWA niet alleen op de afkeuringspercentages van runderen, maar ook op verschillende problemen en rechtszaken bij noordelijke slachterijen vanwege de welzijns- en andere problemen met koeien. Een verdere cijfermatige onderbouwing bij de afkeuringspercentages per regio en kwaliteitsklassen van de aangevoerde runderen, kan de NVWA echter niet geven."

De oplossing ligt voor de hand: stuur een team uit Tilburg (Vions andere runderslachterijlokatie) naar Leeuwarden en laat ze daar een week keuren. Volgens de NVWA gaat dat dezelfde uitkomsten opleveren. Vion zegt daar al regelmatig op te hebben aangedrongen. Maar tot nu toe was dat "niet bespreekbaar". Vion heeft er nu genoeg van. Gesprekken, op alle niveaus en zelfs bij minister Carola Schouten hebben niets opgeleverd. "Een juridische procedure, vanwege het strenge NVWA-keuringsbeleid, wordt niet uitgesloten," aldus Boerderij.
Dit artikel afdrukken