De NVWA erkent dat de inspecteurs in Leeuwarden "op nogal wat onrechtmatigheden stuiten. Het betreft vooral ongeoorloofde afwijkingen bij organen zoals lever en nieren”, verklaart een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vion onthield zich van commentaar, schrijft de krant.
Eén op de twintig aangeleverde dieren wordt dus afgekeurd, terwijl minder dan twee op de honderd normaal is. Dat zorgt voor morrende boeren en een teleurgestelde directie van VionTot zojuist. Vion bericht "per direct de activiteiten in de runderslachterij in Leeuwarden tijdelijk op te schorten vanwege de ervaringen die in de afgelopen maanden in de nieuwe slachterij zijn opgedaan. Vion constateert dat de runderslachterij die met de modernste inzichten is ontworpen nog op enkele details kan worden verbeterd. De afgelopen tijd is intensief gebruikt om de “kinderziektes”, die in een nieuwe en geavanceerde runderslachterij zoals in Leeuwarden kunnen voorkomen, op te sporen en te onderzoeken. Om deze grondig op te lossen besluit Vion de komende tijd te gebruiken om enkele technische aanpassingen te doen. Dit gaat het meest efficiënt als het productieproces stopt.
Naast technische verbeteringen constateert Vion dat de keuringsresultaten een ander beeld laten zien dan die van andere slachterijen in Nederland. De aankomende tijd zal ook gebruikt worden om dit verschil beter te duiden. Hiervoor is Vion in contact met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)."
De NVWA laat ons weten zich op geen enkele manier te herkennen in het beeld van inspecteurs met mijnwerkerslampjes. "Het is een besluit van de directie zelf. Wij doen ons keuringswerk en proberen dat overal in Nederland op een zo uniform mogelijke manier te doen." Nancy Aschman van Vion vertelt ons dat het verschil in afkeuringen tussen de Tilburgse runderslachterij en de nieuwe in Leeuwarden te sterk verschilt. "In Tilburg hebben we een totale uitval van 1,8%, in Leeuwarden van 5%. Dat verschil is te groot om open te kunnen blijven omdat boeren te veel risico lopen hun dieren niet uitbetaald te krijgen." Eén op de twintig aangeleverde dieren wordt dus afgekeurd, terwijl minder dan twee op de honderd normaal is. Dat zorgt voor morrende boeren en een teleurgestelde directie van Vion.
Op de vraag of Vion en de NVWA van mening verschillen over de interpretatie van wat voor menselijke consumptie geschikt en ongeschikt vlees is, wil Vion geen uitspraken doen. "We zijn in overleg", klinkt het. Wel wil Aschman kwijt dat het orgaanpakket van een te grote hoogte uit het te verwerken dier valt. Dat gaat worden aangepast in de komende tijd.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De hypermoderne runderslachterij van Vion in Leeuwarden start weer op, meldt niet alleen Boerderij, maar ook het internationale vakblad GlobalMeatNews.
Vion heeft de afgelopen 3 maanden een aantal 'technische details' verbeterd: "Zo is apparatuur beter afgesteld en is de inrichting van de stal aangepast om levende keuring van de koeien te faciliteren. Dichte schotten in de stal zijn vervangen door hekwerk, zodat keuringsdierenartsen van de NVWA de dieren beter kunnen zien. Opvallend is dat de dichte schotten juist waren aangebracht uit het oogpunt van dierenwelzijn. Dat dit spaak zou lopen met de werkwijze van keuringsdierenartsen, was niet voorzien."
Ook heeft Vion de afgelopen tijd samen met de NVWA het keuringsproces geëvalueerd en "verbeteringen in de lijn doorgevoerd waardoor het keuringsproces en de registratie van keuringsgegevens beter kan verlopen."
Wat het stilleggen Vion heeft gekost, wil het bedrijf niet kwijt.
Piet, dank! Je hebt helemaal gelijk. Aangepast.
Een kleine correctie voor bovenstaand artikel. Vanwege "het wedststijdje afkeuren" citeert de LC niet een vleeshandelaar, maar een veehandelaar.
>> dat het orgaanpakket van een te grote hoogte uit het te verwerken dier valt <<
Dat lijkt me toch iets waar je bij het ontwerp al rekening mee houdt? Foutje in het ontwerp of bewust gedaan vanwege >> modernste inzichten <<?