Een puntzakje met 160 gram friet vult de studentenmaag net zo goed als een schaaltje met 200 gram. Dat concludeert de onderzoeksgroep Beweging, Voeding en Gezondheid van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) op basis van een experiment in het universiteitsrestaurant. Studenten en personeel kregen een week lang friet in een puntzakje en niet in de gebruikelijke schaaltjes. Daardoor viel niet op dat het puntzakje 40 gram minder frietjes bevatte. Het experiment leverde een dubbel resultaat op: de deelnemers gooiden 32,6 kg minder friet weg en ze aten ook nog eens 9,1% minder. Uit een steekproef bleek dat de studenten even verzadigd waren als na het consumeren van de gebruikelijke portie. Om de wijziging permanent in te kunnen voeren, is nog wat “bewustmaking en overredingskracht nodig bij de consumenten, want de Belgische friet wordt nog steeds hoog in het vaandel gedragen.”
VUB - VUB-onderzoek: Kleinere portie friet minder verspilling
  • Deel
Druk af