Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vreest dat de traditionele manier van frieten twee maal afbakken in België wordt bedreigd door Europese regelgeving. Hij heeft daarom een brief geschreven naar Vytenis Andriukaitis, Europees Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, om Belgische friet te vrijwaren van een gezondere manier van bakken. Dat meldt de VRT.

Het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes (Groen) verwijt Weyts EU-bashing "in de meest rabiate eurosceptische traditie".

Aanleiding voor Weyts' bezorgdheid is het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen. Die stof komt vrij bij verhitting van onder meer aardappelen. Daarom wil Europa regels opleggen die bepalen dat aardappelen moeten worden geblancheerd alvorens ze af te bakken. Weyts schreef Andriukaitis: "Het zou zonde zijn als de Europese Unie deze hemelse culinaire traditie zou verbieden." In de nieuwe plannen van de Europese Commissie ziet Weyts "gezondheidsfetisjisme" dat "ver van de dagelijkse realiteit" zou staan.
VRT - Wil Europa de manier waarop we frieten bakken verbieden?
  • Deel
Druk af