Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) vreest dat de traditionele manier van frieten twee maal afbakken in België wordt bedreigd door Europese regelgeving. Hij heeft daarom een brief geschreven naar Vytenis Andriukaitis, Europees Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, om Belgische friet te vrijwaren van een gezondere manier van bakken. Dat meldt de VRT.
Het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes (Groen) verwijt Weyts EU-bashing "in de meest rabiate eurosceptische traditie".
Aanleiding voor Weyts' bezorgdheid is het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen. Die stof komt vrij bij verhitting van onder meer aardappelen. Daarom wil Europa regels opleggen die bepalen dat aardappelen moeten worden geblancheerd alvorens ze af te bakken. Weyts schreef Andriukaitis: "Het zou zonde zijn als de Europese Unie deze hemelse culinaire traditie zou verbieden." In de nieuwe plannen van de Europese Commissie ziet Weyts "gezondheidsfetisjisme" dat "ver van de dagelijkse realiteit" zou staan.
Het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes (Groen) verwijt Weyts EU-bashing "in de meest rabiate eurosceptische traditie".
Aanleiding voor Weyts' bezorgdheid is het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen. Die stof komt vrij bij verhitting van onder meer aardappelen. Daarom wil Europa regels opleggen die bepalen dat aardappelen moeten worden geblancheerd alvorens ze af te bakken. Weyts schreef Andriukaitis: "Het zou zonde zijn als de Europese Unie deze hemelse culinaire traditie zou verbieden." In de nieuwe plannen van de Europese Commissie ziet Weyts "gezondheidsfetisjisme" dat "ver van de dagelijkse realiteit" zou staan.
Zelfs bij oliebron Loders Croklaan deden ze al jaren geleden een boekje open over ook rondvliegend aldehyde. Veel ernstiger zaken dan oh, oh, acrylamide en door onze voedselwaakhonden en meelopers volkomen genegeerd.
Klopt deels Nick, acrylamide is het minste probleem, dat eenvoudig op te lossen is met melkzuur. Wat niet wil zeggen dat ik zonder vraagtekens een frites consumeer 's nachts na mijn bridgen uit die al (veel) >12 uur bij 180 graden verhitte zonnebloemolie... hoeveel zin ik daar ook regelmatig in heb dan (ik moet me altijd bedwingen, en een enkele maal - 2 tot 3 maal per jaar zeg maar - geef ik toch toe, ondanks die lekkere kaasjes enzo die thuis liggen te wachten ;)... en wat Wageningen (de EU) ook aandraagt over 'gezondere' voorgebakken/ behandelde frites... is dát wat telt.
En Dick: klopt ook. Acrolein is een veel groter probleem en hoort absoluut op de agenda.
ps vroeger gingen we regelmatig gebakken lever met gesnipperde zilveruitjes en champignons eten na het uitgaan... helaas is die mogelijkheid verdwenen....
Los van dat alles is er gewoon te weinig dossier tegen de eventuele schadelijkheid van acrylamide in frieten. Volgens mij is de gezondste houding je hiervan geen fluit aan te trekken.
Frank, het is iedereen nu duidelijk waarom: omdat je acrolein ook op de agenda wilt.
@25: dat deed ik dus (binnen de lijn blijven). Binnen de relatieve context van relatief onschadelijk acrylamide versus het veel schadelijker acrolein (vergelijkbaar met diesel), waar de EU vreemd genoeg geen aandacht voor heeft. Of de context van langdurig (her)gebruik van olie en de stoffen die daarbij ontstaan. Waar gaat het de EU om, om acrylamide of om schadelijkheid?
Daarbij is de ene vloeibare olie de andere niet: -75% schadelijke bijproducten bij olijfolie.... vergelijk dat met het resultaat van blancheren (op zich een geweldige culinaire techniek alvorens te bakken).
Voor-behandelen met melkzuur is beter dan blancheren voor goede frites, waarvoor voorbakken essentieel is.
Ik ben het dan ook eens met Weijts dat de EU ver van de dagelijkse realiteit staat.
En Astrid, ik neem je serieus, maar: voorgebakken frites in de airfryer geeft evengoed acrylamide vorming. Als je dan zo weinig frites consumeert (zoals ik), neem dan de lekkerste, gooi er iets meer geld tegenaan en geniet ervan. Oven frites zonder vet heb ik één keer geprobeerd... niet mijn ding... in de oven maak ik superieure gegratineerde aardappelschijfjes met crème fraiche (melkzuur), kaas, gewreven knoflook en thijm (rozemarijn). Vaker dan dat ik frites bak... maar dat is heel anders... en gaat hele andere kanten op ;)