Mensen met overgewicht of obesitas hebben de neiging een hoeveelheid eten te onderschatten. Daardoor eten ze te veel, zeker als het op een groot bord ligt. Om hun brein te misleiden, krijgen ze daarom vaak het advies van een klein bord te eten.

Minder visuele aandacht
Wetenschappers van UConn Health Alcohol Research Center ontdekten dat het niet bij iedereen zo werkt, meldt Science Daily. Ze onderzochten bij 162 meisjes tussen de 14 en 18 jaar de aandacht voor voedsel en hun perceptie van een constante portie op verschillende maten borden. De meiden met overgewicht of obesitas bleken minder aandacht te hebben voor visuele signalen dan meisjes met een normaal gewicht.

Bij afvalprogramma rekening houden met cognitief niveau
De huidige afval-adviezen zoals een kleiner bord, overzichten met dieetregels en het tellen van calorieën helpen dikke tienermeiden waarschijnlijk dan ook niet.
Dieetadviezen voor te zware of obese adolescenten moeten helder, simpel, herhaald en interessant zijn
"De onderzoeksresultaten lijken er op te wijzen dat dieetadviezen voor te zware of obese adolescenten helder, simpel, herhaald en interessant moet zijn", zegt hoofdonderzoeker Lance Bauer. "De volgende stap zou kunnen zijn dat we in het afvalprogramma van een obees of te zwaar kind ook de cognitieve vaardigheden in acht gaan nemen. Bij afvallen is mogelijk geen sprake van 'one size fits all'."

Daarmee zegt Bauer in feite dat er geen silver bullet of andere simpele oplossing is. Dik worden is het gevolg van een complex van factoren. Afvallen ook.

Fotocredits: Geoff Peters
Dit artikel afdrukken