Zo'n bron maakt Europese producenten bovendien onafhankelijk van de soja-importen die tot op heden nog voor die eiwitten moeten zorgen.
Betere sluiting kringloop
De bank schrijft dat zelfs bij snelle groei van de markt voor insecten, het volume in kilo's product ver zal achterblijven bij de bestaande dierhouderij. Het potentiële volume blijkt de bank minder interessant te vinden dan de nieuwe, circulaire schakel die insectenteelt in de voedselproductie kan vervullen.
Koelbloedig en efficiënt
Door het houden van insecten kunnen kringlopen van grondstoffen beter worden gesloten, zodat er in beginsel geen afval meer is. De Nederlandse landbouwsector en voedingsmiddelenindustrie produceren voeding voor mensen en voeders voor het vee. Dat zorgt voor plantaardige reststromen. Omdat insecten koudbloedig zijn, kunnen ze tegen lage kosten hoogwaardige eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen uit dit 'afval' produceren. Ook kunnen ze laagwaardige plantaardige resten die nu in de vergister gaan, opwaarderen tot zelfs humaan voedsel.
Niet los van keten
Het rapport van ABN Amro laat zien dat insecten gebruikt kunnen worden als grondstof voor menselijke voeding, voer voor honden en katten en voor dieren die wij opeten, zoals kippen en varkens. De bank pleit voor een geïntegreerde insectenketen. Die loopt van de inzameling van plantaardig 'afval', het maken van de jonge kweek, het 'mesten' van insecten, de - bijvoorbeeld - kippen die de wormen en vliegen gevoerd krijgen (en daar gezonder groot van worden dan van voornamelijk granen, omdat het natuurlijker voedsel voor de kip is), de slacht en verwerking tot de eindverkoop van zo'n kip door bijvoorbeeld Jumbo, AH of Amazon dat Nederland straks ook met online boodschappen vanuit Duitsland gaat bedienen.
In feite zegt de bank: je moet - bijvoorbeeld - circulaire kip van plantenresten met als tussenbeest wormen of vliegen gaan verkopenABN Amro gelooft in insecten maar niet in de economische haalbaarheid van insectenkweek los van een nadrukkelijk afgestemde keten. In feite zegt de bank: je moet - bijvoorbeeld - circulaire kip van plantenresten met als tussenbeest wormen of vliegen gaan verkopen; dat willen we wel financieren.
Zo'n kip is een taak voor kruideniers of voor de kippenslachters en -verwerkers die hen bedienen. Zij moeten de schillenboer, insectenfokker en -mester en kippenhouder onder de arm meenemen naar de winkels van hun klanten en vertellen waarom je kip van plantenafval via wormen moet hebben.
Marktomvang en risico
Hoewel ABN Amro denkt dat insecten ook direct door trendgevoelige mensen gegeten zullen gaan worden, ziet de bank duidelijk het meest in insecten als veevoer. Op die markt zullen ze vismeel en/of eiwitextract uit sojabonen verdringen. De Europese diervoedermarkten voor kweekvis, vleeskip, eieren en varkensvlees zijn groot. Hoe groot?

Fotocredits: velacreations
Stel dat een klein volume van de jaarlijks feed-productie wordt vervangen door insecteneiwit. Dan is er op korte termijn kans, denkt ABN Amro, op de volgende potentiële afzetvolumes voor insecteneiwit:
- 80.000 ton als 10 procent van het vismeel in Europa wordt vervangen
- 70.000 ton als 1 procent van het totale volume in vleeskuikenvoer in Nederland wordt vervangen
- 800 ton als 1 procent van totale volume in hoogwaardig speenvarkenvoer in Nederland wordt vervangen
Omdat het aanbod nog ver uit de buurt van deze tonnages ligt, denkt de bank dat de potentiële markt voor insecteneiwit in diervoedertoepassingen binnenkort al vele malen groter is dan de huidige productiecapaciteit. Zelfs bij een lage handelsprijs voor insecteneiwitpoeder, zou de mogelijke omzet binnen enkele jaren al in de honderden miljoenen euro lopen. Daarom achten de financiers het een goede markt waarin nieuwe of reeds gevestigde ondernemers in een sterk ketenverband met een relatief beperkt risico kunnen starten. Veel zal, denk ik, afhangen van de meerwaarde die consumenten zien in bijvoorbeeld een kip of een varken die weer beestjes gaan eten die ze van nature ook aten. Dat bepaalt immers de financiële kracht van het hechte ketenverband dat kennelijk cruciaal is.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
https://www.youtube.com/watch?v=m0zlwETN8l0
https://www.youtube.com/channel/UCveFX5wWwLR9_2Tj3VvOwNQ
Kippen kweek je natuurlijk pas echt 'circulair' als je in hun voeding niet alleen reststromen uit andere bronnen verwerkt, maar ook hun eigen slachtafval en excrementen.
Ook omdat dat laatste, kippenmest, in regio's met veel kwekerijen, bij het uitrijden tot veel overlast (stank) leidt.
Biedt dat mogelijkheden ?
Een echt 'authentiek organische', oftewel 'biologische' kip, kun je toch niet meer grootschalig kweken om tal van redenen (logistiek, bevolkingsgrootte, etc.)
Een jaar of acht geleden lagen er bij de voormalige C1000 kerstkonijnen. Uit China.
Stond op de verpakking als herkomstland. Kan het krantenartikel niet meer terug vinden, maar maakte ook melding op FL, en vroeg aan C1000 of het waar was dat in China grootschalig wordt gewerkt met eiwitrijke (!) excrementen. Dat waren in dit geval niet specifiek konijnenkeutels, maar uitwerpselen van runderen en paarden. Dat betoogde het krantenartikel.
Het Chinese kerstkonijn verdween schielijk van de markt.
Terecht ?
Als je een sector als insectenkweek die eigenlijk nog niet eens goed van start is gegaan gaat vergelijken met de super efficiënte vleeskuikenhouderij kun je deze conclusie snel trekken Jopie #7.
50 jaar geleden zag het er in die sector ook anders uit, zie artikel: "kippen zijn belachelijk hard gegroeid" Insecten gaan ons in de toekomst veel goeds brengen, al was het maar een aanzet tot de bewustwording van onze roofbouw, voedselverspilling en circulair moeten gaan denken. Geef het een kans.
Terugdenkend aan het practicum entomologie in Wageningen is dat bij nader inzien niet zo verwonderlijk, Jopie, Dick. We moesten daar o.m. sprinkhanen wat blad te eten geven, en na een paar uur zien wat daarvan verteerd was. Verrassend genoeg was dat heel weinig, ze hadden eigenlijk alleen de inhoud verteerd van de cellen die aan de rand lagen van elke beet, en waarvan dus de celwand beschadigd was. De rest van elk bladstukje kwam er onveranderd aan de andere kant weer uit. Ze konden dus niet de celwanden verteren. Ze kauwen ook niet, ze knippen eigenlijk met iedere beet kleine stukjes. Dat verklaart dus waarom sprinkhanen zo enorm vraatzuchtig zijn en zoveel schade aanrichten. Ze hebben dat gewoon nodig om aan genoeg voeding te komen. Heel inefficiënt. En kauwen doet geloof ik geen enkel insect, althans geen wat ik ken. Ze hebben allemaal dezelfde knippende monddelen (behalve dan de zuigers uiteraard). Dus dat zou best voor veel meer insecten op kunnen gaan.
Jopie, dank. Dat is een waardevolle link.
In de vleeswereld geldt kip als het haasje (het is geen rood vlees en dus gezonder, veel milieuvriendelijker en de grote wereldreligies kunnen de vogel allemaal aan - daarom zal de consumptie van kip sterk toenemen in de wereld en gaan we minder van het rund en het varken eten). Het is het dier dat - juist in plofvorm - een buitengewoon verrassende conversie heeft die bij bedrijven als MHP (in Oekraïne) ook nog eens in een kringloop met het voer van de dieren verbonden wordt.
Wilbert Hilkens (ABN Amro) hoe kijk jij daar tegenaan?