Door nieuwsberichten over problemen met het zuiveren van water, groeit de omzet van bron- en/of mineraalwater in plastic flessen. Kwalitatief en qua samenstelling kan dit soort water niet zo zuiver zijn als kopers denken; bovendien leveren al die flessen een onwenselijke bijdrage aan de plastic soep die een steeds groter probleem vormt.

'Omdenken'
Het kan anders, beter, maar dat vraagt om wat tegenwoordig 'omdenken' heet.

Je kunt thuis in de keuken water optimaal zuiveren in een keukenkastje onder het aanrecht. Daar is een zuiveringsapparaat voor nodig dat via omgekeerde osmose water reinigt; dat gebeurt op 20 centimeter afstand van de kraan. Het heeft voordelen die niet beperkt blijven tot het milieu of onze gezondheid. Bloemen staan langer, koffie- en theezetapparatuur gaat langer mee en eten en drinken bereid met echt zuiver water smaken merkbaar beter.

Zouden de waterleidingbedrijven deze - bestaande - apparatuur omarmen en collectief gaan aanbieden, dan kunnen de kosten per huishouden beperkt blijven tot minder dan €10 per maand.

Consumenten die thuis nu al over een echt zuiver water-kraan beschikt, zijn daar niet gewoon 'tevreden' mee of 'blij'. Nee, ze zijn eensluidend "superblij". Dat is mijn drijfveer om ondanks alle scepsis, ongeloof en onwetendheid dóór te blijven gaan het goede nieuws van het echt zuivere water te blijven delen met ieder die het wil horen. Persoonlijk drink ik al 38 jaar leidingwater dat gezuiverd is door middel van omgekeerde osmose.

De optimale waterzuiveringsapparatuur is in de loop der jaren compacter, praktischer en heel betaalbaar geworden. Tijdens de regelmatig georganiseerde Echt Zuiver Water informatie-avonden valt op dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de zuiverheid van hun drinkwater bewust en het gek vinden dat we 120-130 liter 'drink'water afnemen en daar slechts enkele liters als zodanig van gebruiken.

Lage droogrest
De Nederlandse waterleidingbedrijven, verenigd in de VEWIN, hebben een monopolie-positie en zonder concurrentie ervaren zij geen noodzaak om te veranderen. De wettelijke norm voor leidingwater waar zij zich aan dienen te houden, leidt tot kraanwater met daarin onder meer anorganische mineralen. Dat zijn minuscuul kleine steentjes, die de leidingen waardoor het leidingwater van waterleidingbedrijf naar de consument stroomt enigszins schoonschuren. De 'droogrest' (de droge stoffen die achterblijven als al het water is verdampt; de droge rest) varieert bij leidingwater, afhankelijk van de bron en herkomst tussen de 100-500 mg. per liter.

Water in zijn pure (chemische) vorm, H2O, heeft 0 mg droogrest. Het flessenwater dat in Nederlandse supermarkten te koop is, varieert qua droogrest tussen de 38 tot 600 mg per liter. Wie zelf thuis leidingwater zuivert door middel van omgekeerde osmose beschikt over water met een droogrest van 15-30 mg per liter. Dat is wat betreft zuiverheid te vergelijken met het zuiverste berg- en bronwater.

Collectief
De mens bestaat gemiddeld uit 70% uit water. In ons leidingwater bevindt zich een cocktail van restanten van onwenselijke stoffen. We geven in Nederland jaarlijks €100 miljard uit aan de gezondheidszorg. Voor mij staat als een paal boven water dat wanneer iedereen in Nederland over een aparte zuiver water-kraan zou beschikken, die €100 miljard zorgkosten aanmerkelijk kunnen gaan dalen.

Het aanbieden door waterleidingbedrijven van regulier leidingwater en omgekeerde osmose apparatuur voor consumptie is technisch geen probleem meer. Individueel wordt het al gebruikt, maar het zou collectief kunnen worden aangeboden. Dat is niet meteen morgen geregeld, maar het kán!

Karel Thieme is al jaren Zuiver Water-ambassadeur. Samen met zijn compagnon Oliver Olmer ontwikkelde hij de Aquapeak, een apparaat dat door middel van omgekeerde osmose regulier kraanwater tot 'echt zuiver' water omvormt. Thieme organiseert regelmatig Informatie en Bewustwordings-voorlichtingen waar consumenten hun eigen water kunnen laten testen. Op echtzuiverwater.nl is meer informatie te vinden.
Dit artikel afdrukken