In de Ondertussen van zaterdag 20 september en zondag 22 september valt mij op:

- DSM-ceo Feike Sijbesma probeerde eerder dit jaar de Nederlandse regering te laten begrijpen dat het geen zin heeft om in ieder Europees land een andere CO2-belasting te gaan heffen. Nu moet hij het ook de Duitsers uitleggen, schrijft het Financieele Dagblad. Zijn punt: als je het Europees en ambitieus doet, dan motiveer je bedrijven omdat ze allemaal aan de buren leveren. Maak je voor ieder land aparte regeltjes, dan benadeel je bedrijven en veroorzaak je hooguit in elkaar zakkende economieën.

- De Volkskrant brengt het verhaal van Chinese onderzoekers die ontdekten dat je een alcoholfabriekje in je darmen hebt. Iedere wijnmaker of bierbrouwer weet het: geef suiker aan gistcellen en ze maken er alcohol van. In je darmen gebeurt net zoiets. Er wonen bacteriën die je lever kapot kunnen maken, omdat ze alcohol maken. Je merkt er helaas niets van en wordt niet eens een beetje licht in je hoofd. Nu serieus; wat helpt, is natuurlijk minder suikers eten, want dan kan je buik helemaal geen alcohol maken. De onderzoekers willen meer onderzoek naar die beestjes doen.

- In Parijs trapten gisteren de zogeheten black blocs rotzooi in een klimaatbetoging. Orange doet er verslag van. Die in het zwart gehulde lieden behoren tot de radicale vleugels van de gele hesjes die sinds vorige week op zaterdag weer van zich laten horen. Voor de organisatoren van de klimaatmars was het welletjes: ze bliezen hun mars af.
Hoe dit verder gaat, weet niemand. Komende week volgen we het met extra belangstelling. Dan is de klimaatweek voorbij en vallen de gele hesjes weer op zichzelf te bestuderen.

Duitsland zet een flinke stap. Het land haalt nu nog 37% van zijn energie uit steenkool. In 2038, schreef De Tijd vanmorgen, moet dat 0 zijn. Dat is nogal wat, want waar moet al die energie dan vandaan komen? Wist je trouwens dat wij hout stoken - om duurzaam te lijken - in hypermoderne kolencentrales die de Duitsers maar beter morgen al met hun kolen kunnen gaan gebruiken. In Trouw schreef Vincent Dekker daar in januari al over. Het is net als met Sijbesma: beleid luistert niet meer naar gezond verstand.

Heel wat anders. Drones zijn een een bedreiging voor de vrede; legers en hun materieel kunnen daar niets tegen doen. Dat vertelt de Belgische legerkolonel buiten dienst Roger Housen in Knack. Ik kreeg het er een beetje koud van, want iedere gek blijkt met een drone de wereld op z'n kop te kunnen zetten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken