Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma in reactie op het rapport van het Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving (LIS) dat stelde dat de kalversector ziektes insleept vanuit andere landen.
Dijksma blijkt te vinden dat het dierenwelzijn en antibioticagebruik in de kalversector moeten verbeteren. Tevens is zij van mening dat een gerichte aanpak nodig is om de samenwerking tussen de sector, samenleving en Europese overheid te waarborgen. Dijksma: "Daarom heb ik de kalfsvleesketen gevraagd om op korte termijn te komen met een verduurzamings- en transitieagenda".
De overheid wil 'systeeminnovaties stimuleren'. Daarbij zou het niet alleen moeten gaan om de verdere ontwikkeling van bestaande houderijsystemen, maar ook om de ontwikkeling van nieuwe.
Het kernpunt van LIS was de verplaatsing van slachtfaciliteiten naar de landen van oorsprong van dieren. Dijksma laat zich niet over dat aspect uit.
Dit artikel afdrukken
Dijksma blijkt te vinden dat het dierenwelzijn en antibioticagebruik in de kalversector moeten verbeteren. Tevens is zij van mening dat een gerichte aanpak nodig is om de samenwerking tussen de sector, samenleving en Europese overheid te waarborgen. Dijksma: "Daarom heb ik de kalfsvleesketen gevraagd om op korte termijn te komen met een verduurzamings- en transitieagenda".
De overheid wil 'systeeminnovaties stimuleren'. Daarbij zou het niet alleen moeten gaan om de verdere ontwikkeling van bestaande houderijsystemen, maar ook om de ontwikkeling van nieuwe.
Het kernpunt van LIS was de verplaatsing van slachtfaciliteiten naar de landen van oorsprong van dieren. Dijksma laat zich niet over dat aspect uit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ook hier probeert Dijksma weer de kool en de geit te sparen. De lobby van o.a. Koopmans en zijn opvolger in de 2e Kamer Geurts is blijkbaar effectief geweest.
Vormt niet juist dat door heel Europa slepen met kalfjes van 10 tot 14 dagen oud immers de kern van het probleem, een systeemfout?
Met de transportregels wordt het niet zo nauw genomen, en de boetes staan in geen enkele verhouding tot de behaalde (tijd)winst. Ook zijn recent nog veeartsen op de vingers getikt wegens het blijkbaar routinematig zonder gevoeligheidsbepaling geven van antibioticacocktails aan kalfjes van een paar weken die na dagenlang transport uitermate verzwakt zijn. De antibioticareductie in de kalversector loopt achter, en inmiddels is reeds 40% van het kalfsvlees ESBL-besmet. Bij een routinecontrole werden recent zelfs ook nog eens verboden antibiotica aangetroffen.
Het geproduceerde vlees wordt verder ook nog voor het overgrote deel geëxporteerd.
Dat alles nog los van het inslepen van zoönosen en dierziekten als varkenspest.
Hoe duurzaam is dat? Waarom niet wat meer lokaal afmesten en slachten als volgende innovatiestap voor van Drie?