Helaas wordt een natuurlijk toeval graag door mensen geëxploiteerd, desnoods ten koste van de natuur. In het geval van de civetkoffie, gebeurt het ten koste van civetkatten. The Guardian en Grist schetsen de niet zo fraaie werkelijkheid achter de exclusieve koffie.

De toenemende vraag naar Kopi Loewak zorgt ervoor dat de uitgepoepte bonen niet meer alleen 'in het wild' verzameld worden. Slimme boeren hebben simpelweg civetkatten gevangen en in hokjes gestopt. Daarbij nemen ze het niet nauw met leefomstandigheden of dieetwensen van de civetkatten, of zelfs met het soort dier - sommige civetkatsoorten zijn bedreigd. Ze geven ze gewoon koffiebonen te eten, en kunnen de excrementen eenvoudig oogsten. Aan het welzijn van de dieren hebben ze geen boodschap. Aan de winst die ze op hun koffiebessen poepende slaven verdienen des te meer.

Wat een prachtige mogelijkheid voor 's werelds koffiesnobs om een werkelijk goede daad te stellen: drink en koop alleen nog maar kopi loewak van échte wild uitgepoepte bessen. Kouwe koffiekak is niet sjiek.

Fotocredits: kopi loewak in het wild
Dit artikel afdrukken