image


Van een aantal kanten bereikte mij vandaag het nieuws dat door wetenschappelijk onderzoek nu is vastgelegd wat we eigenlijk, als sommeliers en wijnliefhebbers, al lang wisten: kaas en rode wijn gaat niet samen! Sommeliers.nl en het vooraanstaande Engelse wijnblad Decanter brengen het 'nieuws'.

Voor liefhebbers van wijn en kaas kan dit schokkend zijn: gebleken is dat kaas zoveel invloed heeft op de wijn dat je de wijn niet meer herkent tijdens het proeven.
Ik vind het jammer dat het onderzoek alleen de rode wijn heeft bekeken. Het was boeiend geweest om meteen de vergelijking te maken met witte en zoete wijn. Ik denk dat de uitslag dan meteen had kunnen laten zien dat witte wijn is in het algemeen dé vriend van kaas is.

Smaakdeskundigen als sommeliers en koks hanteren de vuistregel dat zo'n 80% van de kazen het goed doet met wit. Om ze goed bij elkaar te zoeken is helaas wel de nodige kennis gewenst. Grosso- modo is het aantal smaatypen in wit nl. veel diverser dan die van rood, met alle gevolgen van dien voor de combinatie-mogelijkheden.

De kaas die wel bij rode wijn gaat is de overjarige oude kaas van Nederklandse bodem.
Door de uitgekristiliseerde eiwitkristallen, die we als een soort zoutkorreltjes waarnemen. Het smaakgehalte daarvan is zo hoog dat 'wit' hier vaak verstek moeten laten gaan.

Zorgt deze informatie nu voor een gote ommezwaai in de wereld van het genieten aan tafel? Ik betwijfel het. Er zin immers nog tal van restaurants waar het dessertmoment wordt (mis-?)bruikt om de gast de kans te geven zijn laatste restje, vaak rode, wijn op te maken bij een kaasplankje. Een prima geste, op voorwaarde dat er een oude/overjarige Hollandse kaas wordt geserveerd!

Dit artikel afdrukken