De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) heeft kritiek op de Gehakttest 2007 van het AD. De krant gebruikt ruimere richtwaarden voor temperatuur en juist strengere richtwaarden voor de macrobiologische gesteldheid die niet gangbaar zijn in de slagersbranche. Daarnaast weegt het subjectieve element smaak onevenredig zwaar in het eindoordeel, aldus de KNS. In nauw overleg met de Vereniging van Keurslagers en met ondersteuning van advocatenkantoor Ploum Lodder Princen te Rotterdam heeft de KNS voorafgaand aan de publicatie al gewerkt aan een reactie in de richting van het AD. Daarbij zijn de volgende afspraken gemaakt:
Het AD heeft de oorspronkelijke gehanteerde bacteriologische normen versoepeld en de criteria ‘matig’ en ‘ontoelaatbaar’ vervangen door ‘minder goed’. De extreme eindoordelen, die op in eerste instantie bij sommige eindresultaten werden opgesteld, zijn niet gepubliceerd.
Bij de publicatie is de toelichting geplaatst dat de KNS van mening is dat er voor de Gehakttest gebruik is gemaakt van beoordelingsmethoden die niet overeenkomen met de algemeen erkende normen, zoals deze onder andere door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) worden gehanteerd
Minder vet en geen dextrose
De KNS vindt dat het AD te streng oordeelt. De uitkomst van de smaaktest wordt in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van vet en de afwezigheid van dextrose in het gehakt. Het gehakt dat de slagers aanbieden bevat – in vergelijking met het gehakt van de supermarkten – aanzienlijk minder vet en geen dextrose. Dit betekent tevens dat iedere smaaktest zal uitwijzen dat het gehakt van supermarkten veel minder droog is, smeuïger smaakt en geuriger ruikt. In dat kader dient te worden opgemerkt dat het ministerie van VWS er juist op aandringt het vetgehalte in gehakt te verlagen.
Klein panel
Ook heeft de KNS er moeite mee dat de smaaktest is uitgevoerd door een panel van maar 5 personen. Ook wordt volgende de slagersorganisatie onvoldoende duidelijk gemaakt dat wanneer het rundergehakt voldoende wordt verhit de aangetroffen hoeveelheden bacteriën geen risico vormen voor de volksgezondheid. De Gehakttest geeft daarom een misleidend en onnodig negatief beeld van het door de slagers verkochte gehakt, meent de KNS. De organisatie zal de publicatie toetsen. Mocht het AD zich niet aan de afspraken houden, dan vindt er alsnog een kort geding plaats om een vordering tot rectificatie in te stellen.
bron: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Eric, als je een paar dagen van tevoren bij je slager varkensgehakt besteld, wil hij dat vast voor je malen (neem dan gelijk een kilo of iets meer, kan je gewoon in de vriezer doen). Varkens verse worst is trouwens ook 100 % varkensvlees maar dan gekruid...
Hola, bij mij zeker geen varkensangst. Maar het hangt wel van mijn gerecht af of ik het een, of het ander gebruik. Voor mijn ragú (oké, bolognesesaus dan) gebruik ik rundergehakt (maar geen [extra] magere), en voor mijn Chinese gerechten gebruik ik half-om-half. Dat laatste omdat ik nergens 100% varkensgehakt zie, bestaat dat wel? Of mag dat niet van de vetpolitie?
Proef ik hier allemaal (inclusief de AD-test) urbaanse varkensangst? Het lekkerste en sappigste gehakt is toch varkensgehakt, of half-om-half?
@ Franky, De slager bij mij om de hoek was twee keer eerste met zijn gehakt en vent dat sindsdien uitgebreid uit met een groot bord op de weg en op internet. De vishandel bij mij om de hoek doet hetzelfde met een topnotering voor haring een paar jaar terug. Daar is allebei niets op tegen ook al zijn er misschien betere leveranciers die niet zijn onderzocht.
Het kwalijke is als iemand voor baggerleverancier wordt versleten buiten zijn schuld om. Gehakt kan heel lekker zijn ook al zitten er faecale bacteriën in. De steriliteit van supermarktgehakt moet niet te zwaar wegen in het eindoordeel. dat zegt ook de slagersclub. Wat niet wil zeggen dat slagersknechten niet meer hun handen hoeven te wassen na WC.
Waarom stonden er geen namen van de keurmeesters bij?
Wie zijn ze en wat doen ze in het echt?
Heb nog nooit een rare bandensmaak ofzo iets aan m’n gehakt balletje geproefd, waar ik dus wel een rare nasmaak van heb is de pagina grootte advertentie van de Lidl gelijk na het bewuste artikel….
Zou de slager om de hoek dat ook doen als hij eerste was (€€)?