Recent onderzoek door Deense wetenschappers van de Universiteit van Aarhus lijkt er op te wijzen dat juist de kaas in het Franse dieet een goede uitwerking op de hartgezondheid heeft. Fransen zijn de grootste kaaseters ter wereld met meer dan 26 kilo kaas per persoon. Ze laten daarmee ons Nederlanders als notoire kaaskoppen ver achter zich. Wij eten jaarlijks maar 19 kilo kaas per persoon.

Resveratrol in rode wijn
In eerste instantie dachten wetenschappers dat de rode wijn in het Franse dieet, dankzij de antioxidanten - met name resveratrol - een hartbeschermende werking had. De Deense onderzoekers kwamen op een ander spoor. Zij onderzochten de urine- en fecesstalen van 15 gezonde, jonge mannen. Zij kregen 3 verschillende diëten voorgezet. De ene groep dronk dagelijks halfvolle melk, de tweede groep at halfharde kaas en de controlegroep at boter maar geen andere zuivel.

Kaas leidt tot aangepast microbioom
In de fecesmonsters van de kaaseters troffen de onderzoekers veel hogere niveaus aan korte keten vetzuren aan. Ook scheidden de kaaseters meer vetten uit. De onderzoekers vermoeden op basis van hun resultaten dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas, de darmflora kunnen beïnvloeden. Ze vonden namelijk ook hogere niveaus aan butyraat. Dat is een stofje dat door de darmbacteriën geproduceerd wordt en dat in verband gebracht is met lagere cholesterolniveaus.
Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioom
Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de hartbeschermende werking van het eten van kaas.

Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioom. "Deze studie voegt toe aan ons begrip van de interactie tussen gefermenteerde melkproducten en het lichaam. Het gekende mechanisme was dat calcium de vetzuren verbindt en ze gewoon door de darmen gespoeld worden. Onze studie geeft aan dat er mogelijk een ander mechanisme bestaat", zeggen de onderzoekers in De Morgen. Dat verdient nog nader onderzoek.

Het onderzoek is verschenen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry

Fotocredits: 'French cheeses', cjewell
Dit artikel afdrukken