Een schandaal?
Er blijkt al jaren niet-kunstmatig genetisch gemodificeerd bacterie-DNA in je yoghurt te zitten. Het heet CRISPR .The Scientist legt uit hoe het zit.
Van oerbacteriën
CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) is een middel om zeer nauwkeurige wijzigingen aan te brengen in het genoom. CRISPR is al eeuwen geleden ontstaan bij oerbacteriën. Twee jaar geleden werd het middel een heuse hype onder wetenschappers. Toch waren ze de eersten om er gebruik van te maken. Kaas- en yoghurtmakers gebruiken al bijna een decennium CRISPR om bacterieculturen te krijgen die bestand zijn tegen voedselbederf dat veroorzaakt door bacteriën en virussen.
Gebruik in de zuivelindustrie
In de kaas- en yoghurtindustrie is besmetting van bacterieculturen door virussen een groot probleem, aldus Patrick Derkx, van het Deense bedrijf Chr. Hansen , één van 's werelds grootste leveranciers van zuivelculturen. ‘’Het verlaagt de kwaliteit van kaas en vertraagt het productieproces door besmetting, waardoor de productiecapaciteit met zo’n tien procent afneemt’’, zegt Derkx. Doordat CRISPR besmetting kan tegengaan, vormt het een belangrijk deel van de oplossing tegen voedselverspilling.
Tegenaanval
Begin 2000 ontdekten Philippe Horvath en Rodolphe Barrangou, onderzoekers van Danisco, nu onderdeel van DuPont Nutrition & Health’, dat bacterieculturen immuun werden door het toepassen van CRISPR. Het bacteriële genoom van de cultuur integreert een stukje DNA van het genoom van het virus. Daardoor is de bacterie na infectie in staat de volgende virusinfectie te herkennen en te bestrijden. Op deze manier zijn er al veel bacterieculturen geïdentificeerd die immuun zijn voor bepaalde virussen. Het bedrijf DuPont heeft inmiddels patent op vaccins tegen 6000 virusinfecties. Volgens Barrangou eten veel mensen zonder dat ze het wisten al heel lang met CRISPRaangepaste bacteriën, vooral de zuivelliefhebbers en kaaskoppen.
Natuurlijk
Helaas veranderen virussen en worden hierdoor resistent. Het blijft dus een opgave voor de kaas- en yoghurtindustrie om hun culturen immuun te houden. Wel biedt het gebruik van CRISPR een oplossing voor de weerstand tegen genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s): de mens heeft ze namelijk niet gemodificeerd, dat deden de bacteriën zelf. Razendsnel en volautomatisch. Maar het klinkt natuurlijk, gebeurt spontaan en is dus een stuk veiliger voor ons gevoel.
Fotocredits: Gustav Holmström
Dit artikel afdrukken
Er blijkt al jaren niet-kunstmatig genetisch gemodificeerd bacterie-DNA in je yoghurt te zitten. Het heet CRISPR .The Scientist legt uit hoe het zit.
Van oerbacteriën
CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) is een middel om zeer nauwkeurige wijzigingen aan te brengen in het genoom. CRISPR is al eeuwen geleden ontstaan bij oerbacteriën. Twee jaar geleden werd het middel een heuse hype onder wetenschappers. Toch waren ze de eersten om er gebruik van te maken. Kaas- en yoghurtmakers gebruiken al bijna een decennium CRISPR om bacterieculturen te krijgen die bestand zijn tegen voedselbederf dat veroorzaakt door bacteriën en virussen.
Gebruik in de zuivelindustrie
In de kaas- en yoghurtindustrie is besmetting van bacterieculturen door virussen een groot probleem, aldus Patrick Derkx, van het Deense bedrijf Chr. Hansen , één van 's werelds grootste leveranciers van zuivelculturen. ‘’Het verlaagt de kwaliteit van kaas en vertraagt het productieproces door besmetting, waardoor de productiecapaciteit met zo’n tien procent afneemt’’, zegt Derkx. Doordat CRISPR besmetting kan tegengaan, vormt het een belangrijk deel van de oplossing tegen voedselverspilling.
Tegenaanval
Begin 2000 ontdekten Philippe Horvath en Rodolphe Barrangou, onderzoekers van Danisco, nu onderdeel van DuPont Nutrition & Health’, dat bacterieculturen immuun werden door het toepassen van CRISPR. Het bacteriële genoom van de cultuur integreert een stukje DNA van het genoom van het virus. Daardoor is de bacterie na infectie in staat de volgende virusinfectie te herkennen en te bestrijden. Op deze manier zijn er al veel bacterieculturen geïdentificeerd die immuun zijn voor bepaalde virussen. Het bedrijf DuPont heeft inmiddels patent op vaccins tegen 6000 virusinfecties. Volgens Barrangou eten veel mensen zonder dat ze het wisten al heel lang met CRISPRaangepaste bacteriën, vooral de zuivelliefhebbers en kaaskoppen.
Natuurlijk
Helaas veranderen virussen en worden hierdoor resistent. Het blijft dus een opgave voor de kaas- en yoghurtindustrie om hun culturen immuun te houden. Wel biedt het gebruik van CRISPR een oplossing voor de weerstand tegen genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s): de mens heeft ze namelijk niet gemodificeerd, dat deden de bacteriën zelf. Razendsnel en volautomatisch. Maar het klinkt natuurlijk, gebeurt spontaan en is dus een stuk veiliger voor ons gevoel.
Fotocredits: Gustav Holmström
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat ik bedoel, Astrid, is het volgende. Jij stelt dat alles wat de natuur maakt goed is, want de natuur weet wat ze doet, dat heet evolutie. Nu zijn mensen bij mijn weten ook via evolutie ontstaan. Die evolutie gaat tot op de dag van vandaag door. Maar ergens gaat het mis volgens jou, want wanneer mensen dingen maken dan kan het niet goed zijn. Waar ligt die grens? Dat kan niet zijn daar waar mensen de evolutie versnellen (door bv selectie, of domesticatie van wilde dieren), want die grens is niet te trekken. Het genetisch modificeren is kennelijk ook geen criterium, want als dat door bacteriën gebeurt is dat wel ok. Hoe zit dat dan?
#MArtinus, mijn keukenkastje heeft niks met E-nrs op de zakjes boemboes van de toko na, voor de rest eet ik alles puur, geen enkel pakje en zakje, gewoon nromaal kruiden, ik wil juist zo min mogelijk troep eten, ook omdat ik van bijv smaakversterker uitslag krijg. ik heb geen zin om elke dag knorr, maggi enz te eten en dan ok elke dag met een branderige kaaklijn en nek te zitten of enorme jeuk op mijn armen en/of benen na het eten zan die troep. En juist doordat ik zo puur mogelijk eet heb ik helemaal geen aspirientjes nodig, mooi he die natuur? Ik heb zelfs nooit hoofdpijn, ja 1x in de maand doordat ik dan in een periode zit, maar ook daar hoef ik geen pillen voor, ik weet wat het is en gaat vanzelf weer over. Hoofdpijn had ik heel vaak toen ik al die kant en klaar troep at. En een gewone eetbare plant maakt niet ineens stofjes aan waar wij dood aan gaan, met sommige soorten misschien als we het niet goed bereiden, zoals aardappels en bonen, nooit rauw eten, ook rauwe noten voorzichtig mee zijn, liever ook branden, maar dat weten we, die dingen eten we al niet eens rauw omdat een rauwe aardappel echt niet smaakt hoor.
Henric zijn reactie kan ik niet plaatsen waar dat op slaat?
Ik vraag me af waarom mensen niet bij de evolutie zouden horen. Als je gelooft dat mensen door een god oid geschapen zijn dan snap ik dat, maar de evolutietheorie aanhangen en vervolgens mensen niet als onderdeel daarvan zien vind ik lastig te rijmen.
#2 Astrid, de natuur maakt ook heel gevaarlijke stofjes waaraan mensen dood gaan. Van acuut giftige stofjes tot cellen mutatie genererende stofjes. Maar het komt erop neer dat wanneer ik colchicum sap op een plant smeer en het DNA verdubbel of radon gebruik is dit volledig goed te keuren terwijl dit zeer onnauwkeurig veredelen is. Alleen wanneer ik een aardappel gnoom overzet in een ander aardappel wordt je bang?
Ik begrijp jouw standpunt over GMO wel degelijk, houd het bij het oude en natuurlijke. Maar slik je weleens een medicijn, aspirientje tegen de hoofdpijn? Welk schoonmaak middel gebruik je? Hoeveel N nummers zitten er in jouw eten? Het Maggie blokje? Allemaal vaak vertrouwd maar staat bol van stoffen die jouw huishouding knap verstoren.
Met DNA klooien om vervolgens overal duimen op je lichaam te laten groeien. Mooi verhaal. Theoretisch is er veel mogelijk met stamcel technieken, hierbij is het klooien met DNA niet nodig want jij wilt een eigen duim en die staat al geprogrammeerd op jouw DNA. Dus kwestie van opkweken en monteren. Maar het blijft een leuk beeld wat je schetst, echter zou ik eerst even in je eigen keukenkastje kijken.
Precies Hans, als het in de natuur zelf gebeurt dan heet dat eigenlijk evolutie en dan ben ik niet tegen GMO, de natuur weet heel goed zelf wat het doet, wat het moet doen tegen natuurlijke vijanden enz. Planten die in groepjes samen groeien helpen elkaar ook tegen natuurlijke aanvallers, als een plant door rupsen opgevreten wordt kan die een geur afgeven waar rupsenetende vogels op reageren en die komen er dan op af, of de plant maakt een stofje aan wat de rupsen niet lekker vinden, of een andere plant reageert op de signalen die de aangevallen plant afgeeft en die andere plant maakt dan stofjes aan m de rupsen te 'roepen' en zo zijn er meer voorbeelden waar de natuur zelf ingrijpt. Menselijk ingrijpen verstoort die symbiose. Daarom ben ik ook tegen menselijke ingrijpen op GMO gebied, je weet nooit hoe de natuur daarop reageert op de langere termijn, als er weer geëvolueert moet worden vanwege het een of ander en als dat gebeurt wat doet de plant met GMO dan bij ons indien het een vor de mesn eetbare plant is?
Velen die voor GMO zijn kunnen dat standpunt van mensen die tegen GMO zijn niet begrijpen, dat zie je steeds weer opnieuw in de GMO discussies.
Ik heb een keer de vraag gesteld aan iemand: "wat als je een duim mist. Nu wordt je grote teen erop gezet. Zou je het goed vinden als ze met je DNA gaan klooien en die genetisch manipuleren zodat er een nieuwe duim aangroeit met het risico dat je DNA van slag raakt en ineens overal duimen gaat groeien na enkele jaren?" Daar heb ik nog steeds geen antwoord op gekregen van degeen waar ik die vraag aan stelde.