Alternatieven voor vlees en zuivel zijn aan een opmars bezig in westerse landen. Alleen al in de VS wisten fabrikanten voor meer dan 500 miljoen dollar op te halen voor de ontwikkeling van plantaardige producten op basis van soja, tarwe of erwten. Alternatieven gaan het origineel overtreffen op aspecten als prijs, gezondheid of gemak waarmee ze voor meer consumenten een aantrekkelijk alternatief voor alledaags gebruik vormen. Sommige eiwitbronnen lijken daarbij vooralsnog een brug te ver. Zo zou een hamburger op basis van algen of insecten slechts bij zo’n 1 op de 10 consumenten regelmatig op het menu staan, aldus ING.
Kaas
De Nederlandse consument blijkt van alle eiwitbronnen het meest gehecht te zijn aan kaas, gevolgd door kip en rundvlees. Vrouwen blijken de voorkeur te geven aan kaas en eieren, mannen houden bovengemiddeld van rund- en varkensvlees. Overigens blijken Nederlandse consumenten vooral uit milieuoverwegingen minder vlees te eten. In onze buurlanden Duitsland en België zijn het respectievelijk dierenwelzijn en gezondheid die de doorslag geven bij het willen verminderen van de vleesconsumptie. De gemiddelde Europeaan zet gezondheid op de eerste plaats.

"Van de Nederlandse consumenten zou slechts 10% geen enkel product missen. Voor de meerderheid is een structurele verschuiving naar alternatieven dan ook nog geen vanzelfsprekendheid." Dat biedt "uitgelezen kansen" voor de Nederlandse voedingsindustrie, schrijft de bank. "Nederlandse bedrijven zijn toonaangevend in innovaties op het gebied van vleesvervangers en andere alternatieven" en kunnen profiteren van "een toekomstige internationale verschuiving in consumptie van dierlijke naar plantaardige producten".

Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Bijna de helft van de Belgen (44%) at begin dit jaar minder vlees dan een jaar eerder en 40 procent van de Belgen is van plan om minder vlees en vis te eten", valt te lezen in Vilt. 7% van de Belgen eet nooit vlees, 9% is flexitariër (3 keer per week geen vlees), 16% eet regelmatig vegetarisch. Opvallend: de meeste veganisten wonen in Brussel, Antwerpen en Gent, en de meeste vegetariërs zijn jonger dan 34.
De belangrijkste reden om vegetariër of veganist te worden is dierenwelzijn, gevolgd door milieu en gezondheid.