0
Fotocredits: ‘Vegetarian curry’ , Wikimedia Commons

Flash Gezondheid‘Genoeg marge’ voor gezonde eiwittransitie

Komen Nederlanders iets tekort als we met z'n alleen meer plantaardig en minder dierlijk gaan eten? Nee, zegt de Gezondheidsraad ronduit in een vandaag verschenen advies. Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders.

Een brede commissie met zowel voedingsdeskundigen als landbouw- en milieuwetenschappers onderzocht of een duurzamer eetpatroon tekorten veroorzaakt. Uitgangspunt was de eiwittransitie, de verschuiving van 60% dierlijke eiwitten en 40% plantaardige naar precies de omgekeerde verhouding. Van eiwittekorten blijkt in Nederland geen sprake: 90% heeft een hogere inname dan de gemiddelde behoefte en 70% krijgt meer eiwitten binnen dan aanbevolen. "Er is voldoende marge”, zegt Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad in de NRC. De verschuiving naar 60% plantaardig eiwit betekent maar 13% minder eiwitinname in totaal.

Wel een aandachtspuntje: ga voor gezonde plantaardige eiwitten. Met 'zoute vegaburgers en zoete sojatoetjes' is de volksgezondheid niet geholpen. Kijk gewoon naar de vegetariërs! Die zijn 'het levende bewijs' van de eiwittransitie en hebben dan ook geen aangepaste eiwitnorm meer nodig. Met eieren en zuivel(vervangers) komen vegetariërs niets tekort.

Aan de overheid en producenten de schone taak om met (beleids)maatregelen te komen die het voor de gehele bevolking makkelijker maken om meer plantaardig te eten, vindt de Gezondheidsraad.

NRC - Minder vlees eten en meer peulvruchten: beter voor het klimaat en nog gezond ook, 13 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.