De Franse president Macron en de de Duitse Bondskanselier Merkel wisten Trump bij eerdere ontmoetingen niet te temmen in zijn vijandige houding jegens Europa. Juncker wist een nieuwe liefde te laten ontluiken. Op de Duitse TV vertelde hij hoe hij dat voor elkaar kreeg. Juncker liet Trump met cijfers uit Amerikaanse bronnen zien dat de EU niet meer uitvoert naar de VS dan de VS naar de EU exporteren. De VS hebben zelfs een handelsoverschot met de EU. Trump was er altijd van uitgegaan dat de EU er met een overschot vandoor ging en wilde de balans in de handel tussen beide handelsgrootmachten herstellen. Toen hij zijn fout inzag, ging Trump om - "hij is flexibel," zegt Juncker met een glimlach - ondanks de terughoudendheid van diens adviseurs.

Wel wilde Trump dat de Amerikaanse landbouw een gemakkelijker toegang tot de Europese markt zou krijgen. “Wij moesten flinke toezeggingen doen, maar dat heb ik afgewezen omdat dat in Frankrijk, België en ook in Ierland en Luxemburg nogal gevoelig ligt.” Ook dat kreeg Juncker erdoor. Hoe? Juncker legde het ingehouden uit.

De sojadeal was "een ingeving" die machtige mensen moet worden toevertrouwd, zegt Juncker. Het gaat om non-gentech soja. De boeren in de VS hebben belang bij de uitvoer van gentech-soja omdat 94% van hun oogst uit GMO-soja bestaat. Verder zegt Juncker dat de deal afhankelijk is van de prijsvorming en de belangstelling van inkopers in de EU.

In diplomatieke woorden zei Juncker dat hij een prachtige deal heeft gesloten die Trumps achterban blij maakt, maar die in de agrarische handelspraktijk niets voorstelt. Verder heeft hij Trump leren rekenen, maar niet voor de bühne laten afgaan. Dat was wel een echte Juncker-zoen waard. Op initiatief van Trump overigens, vertelt Juncker die een grote reputatie als kussend staatsman heeft, "maar het gaf wel heel goed de sfeer van het moment weer."

Dit artikel afdrukken