In het AGD, de boerenkrant van Nederland, schreef ik afgelopen vrijdag een opiniestukje, waarin ik o.m. de kritiek van onze kritische Fien op foodlog verwerkte. Volgens haar speelt foodlog teveel op de mannen en vrouwen van de Partij van de Dieren en de Wakkere Dieren. Ik schreef het stukje niet omdat ik vind dat we hier zonder onderbouwing kritisch zijn op dierwelzijnswerkers die blijk geven van blinde vlekken. Wel omdat ik vind dat we verder moeten. Je moet ze voor zijn. Louter professioneel en ver. Liefst heel ver.

Het stukje ging heten "Ik wil helemaal niks weten van vrolijke koeienvriendinnen", naar aanleiding van een opmerking hier van Josien Kapma over een ontwerp voor een moderne melkveestal met een promenade voor flanerende vriendinnen. Met speciale communicatieve 'features' dus voor romantischemoderne burgers. 'Vrolijke vriendinnen' alleen was ook een aardige titel geweest. Hoewel. Toen het al geschreven was, maakte ik bovenstaande foto van een jeudige koeienschone en de vriend die haar voor het eerst mocht berijden. Ik kreeg er opeens allerlei nare gedachten over uithuwelijking bij. Voor je het weet hebben we het over droeve dames. En dan, hup, actie. Het hele land verontwaardigd.
Stel je voor dat er nog meer zo geschreven gaat worden. Daarom wil ik er niets van weten. Dit beest is hartstikke blij in de wei en de boer verwacht er een kalf van waar'ie met zorg mee om zal gaan.
Dit artikel afdrukken