Tijdens de Aziatische top in Brunei heeft de Japanse premier de gelegenheid aangegrepen bij zijn Chinese en Zuid-Koreaanse collega's de onmiddellijke opheffing van de embargo's aan te kaarten die deze landen ingesteld hebben op de import van Japanse vis uit de buurt van Fukushima. Volgens Japan zijn de embargo's 'volledig arbitrair' en houden ze geen rekening met de werkelijkheid zoals die uit testresultaten blijkt. Vooral de boycot door Zuid-Korea, dat vorige maand de importstop nog uitbreidde naar vis uit 8 andere prefecturen (naast Fukushima), ligt gevoelig - vorig jaar nam Zuid-Korea nog 12% van de visvangst uit deze regio af.

De Japanse regering heeft de zaak nu aanhangig gemaakt bij het 'Sanitary and Phytosanitary (SPS) Measures Committee' van de WTO (wereldhandelsorganisatie). Als daarmee de boycots niet van tafel zijn, zou Japan een officiële klacht bij de WTO kunnen overwegen.

Japan streeft er naar testresultaten en informatie 'zo snel mogelijk' ter beschikking te blijven stellen, schrijft Les Echos. Laat nu net gisterenavond Tepco, de eigenaar van de verwoeste kerncentrale, bekend maken dat er in het zeewater bij Fukushima de hoogste radioactieve waarden gevonden zijn sinds het begin van de testen in augustus. Dat kan nog een lelijke spaak in het Japanse wiel steken.
Dit artikel afdrukken