De keuze voor kolen is een opvallende voor het land dat zich rondom de Olympische Spelen van deze zomer nadrukkelijk presenteert als 'klimaatkampioen'. De Spelen van Tokio draaien op waterstof (inclusief de Olympische vlam) de bedden zijn van karton en de medailles van gerecyclede gsm's. Zowel de organisatoren als de sporters maken zich zorgen over de zomerhitte in Tokio. Er zijn hitteprotocollen voorzien en de wetenschap draait op volle toeren om sporters voor te bereiden. Japan is zich bewust van de gevolgen van klimaatverandering.

Kerncentrales stilgelegd
Toch blijken kolen, hoewel ze voor het klimaat schadelijker zijn dan andere fossiele brandstoffen, voor Japan vooralsnog de enige oplossing. Het land haalde tot voor 2011 een derde van zijn energie uit kernenergie. Na de tsunami en daarop volgende kernramp van Fukushima heeft Japan zijn andere kerncentrales grotendeels stilgelegd. Nu komt nog slechts 3% uit kernenergie.

'Gecontroleerde lozing'
De kernramp heeft tot nog meer problemen geleid: Japan staat 'het radioactieve water' inmiddels tot de lippen. Het radioactieve water dat tijdens de schoonmaakwerkzaamheden in het Fukushima-gebied overblijft, wordt in grote tanks opgeslagen. In 2022 is de tankcapaciteit 'vol'. Experts raden aan het water - gedoseerd en verdund - in zee te lozen.

Dat wordt gezien als de veiligste manier om het water af te voeren en is ook bij andere kerncentrales wereldwijd gebruikelijk, schrijft The Guardian. De Japanners zelf en hun buurlanden aarzelen nog of ze dat ook veilig vinden voelen. Sinds de ramp heeft de prefectuur Fukushima, ooit geroemd om zijn visserij en grote verscheidenheid aan fruit, aanzienlijke imagoschade geleden, aldus Trouw.

Omdat de Japanse regering om in de energiebehoefte te voorzien niet durft te vertrouwen op het vermogen dat wind en zon kunnen opleveren voor het land, blijft maar één optie over: kolen, want Japan heeft eigen mijnen maar geen olie- of gasvoorraden van betekenis. Zo komt in een land dat klimaatbewust is, toch een van de grootste kolenprogramma’s om elektriciteit op te wekken tot stand. De waterstof die Japan voor de Olympische Spelen gebruikt, wordt overigens in Australië gemaakt - ook met kolenenergie.
Dit artikel afdrukken