TV-kok Jamie Oliver staat bekend om zijn initiatieven om kinderen gezonder te laten eten. In het kader van FoodRevolution Day richtte hij zich zelfs tot de G-20. Hij verzamelde meer dan 1,5 miljoen handtekeningen met zijn pleidooi voor voedingsonderwijs voor iedereen.

Hij verwacht dat de maatregel £80,000 gaat opleveren. Dat geld gaat naar Sustain, een charitatieve instelling die gezonde eetinitiatieven voor kinderen in heel Groot-Brittannië ondersteunt
Suikers als boosdoener
In zijn thuisland Groot-Brittannië gaat het hem echter niet snel genoeg. Britse kinderen worden steeds dikker. Dat is volgens Oliver allemaal te wijten aan suiker. "Ik heb met eigen ogen de hartverscheurende gevolgen gezien van ongezond eten en teveel suiker voor de gezondheid en toekomst van onze kinderen. Jonge kinderen die meerdere tanden moeten laten trekken onder algehele verdoving. Eén op de 3 kinderen is na de lagere school te dik of obees. [..] Frisdranken zijn de grootste bron van suiker bij schoolgaande kinderen en tieners en dus moeten we daar beginnen", citeert de DailyMail.

'Suikeropslag'
Aangezien de Britse regering niet van plan is een zogeheten suikertaks in te voeren, doet Jamie Oliver dat nu maar zelf. Op alle suikerhoudende frisdranken die in zijn restaurants geschonken worden, komt een opslag van 10 pence. Uiteraard legt Jamie op de menukaarten uit waarom hij dit doet en wat er met het geld gebeurt. Hij verwacht dat de maatregel £80,000 gaat opleveren. Dat geld gaat naar Sustain, een charitatieve instelling die gezonde eetinitiatieven voor kinderen in heel Groot-Brittannië ondersteunt.

Jamie Oliver hoopt met zijn actie een stevig signaal af te geven naar ouders en overheid. Kinderen hoeven echt geen fris te drinken. Ze kunnen, net als Jamie's eigen kinderen, prima groot groeien op water en verdund sap.

Fotocredits. 'Just a spoonful', frankieleon
Dit artikel afdrukken