Op Wereld Diabetes Dag kwam de International Diabetes Federation (IDF) met de Diabetes Atlas vol cijfers over de omvang van het diabetesprobleem wereldwijd. Naar schatting zal het aantal wereldbewoners met diabetes dit jaar de 382 miljoen bereiken (vorig jaar stond de teller op 371 miljoen diabeteslijders). Dat komt overeen met een percentage van 8,4% van de volwassen wereldbevolking.

De meeste diabetesgevallen betreffen diabetes type 2, de vorm die in verband gebracht wordt met overgewicht en een westers dieet. Wetenschappers maken zich grote zorgen over de oprukkende diabetesepidemie. Die opmars lijkt niet te stuiten. David Whiting, een epidemioloog en volksgezondheidsspecialist bij de IDF, stelt op Reuters dat 'er een strategie nodig is die alle delen van de samenleving betrekt bij het verbeteren van voedingspatronen en promoten van gezondere leefstijlen.' Er is dus geen sprake van opgeven, ook al spreekt dat IDF uit dat de slag tegen diabetes wereldwijd verloren is. De ziekte gaat door en is voorlopig niet te stoppen.

Complicaties
Wat veel mensen niet weten, is dat diabetes ernstige complicaties kan hebben zoals schade aan de ogen, nieren en het hart. Zonder behandeling overlijden mensen vaak aan die complicaties. Volgens de IDF gaat het om ruim 5 miljoen overlijdensgevallen per jaar, 1 per 6 seconden. Wat daarom extra zorgen baart, is dat er volgens de IDF naar schatting zo'n 175 miljoen mensen met diabetes zijn zonder diagnose - 46% van de 382 miljoen.

80% in opkomende economieën
Meer en meer mensen krijgen diabetes, en dat hangt waarschijnlijk samen met de toenemende aantallen mensen die - in ontwikkelingslanden - een meer westerse voeding en leefstijl aangaan. In de eilanden in het westen van de Stille Oceaan heeft al een derde van de volwassenen diabetes. China is het land met de meeste diabeteslijders. Hun aantal zal tot 2035 groeien tot 143 miljoen gevallen (van 98 miljoen nu).

Zorgkosten
De jaarlijkse zorgkosten van diabetes bedragen wereldwijd al 408 miljard euro en als de aantallen diabetespatiënten in 2035 naar 592 miljoen toenemen (een stijging van 55%), zullen die kosten stijgen naar 466 miljard euro per jaar. Voor Westerse landen is dat niet zo'n probleem, hier zijn over het algemeen zorg en medicijnen goed verkrijgbaar. In de landen met lage en middeninkomens, ligt dat anders.

Bij zulke 'naakte waarheden' mogen we best wat langer stilstaan.

Fotocredits: Naakte Diabetesbende overvalt publiek tijdens Wereld Diabetes Dag 2013, wereld diabetes dag
Dit artikel afdrukken