De Franse overheidsdiensten hebben de resultaten van de DNA-testen bekendgemaakt die uitgevoerd zijn in het kader van het Europese controleplan dat is opgesteld nadat ontdekt werd dat rundvlees gemengd zou zijn met paardenvlees.

De Franse dienst die het onderzoek uitvoert, de DGAL (Direction générale de l'alimentation) heeft in 30 van de 200 onderzochte rundvleessnippermonsters paard aangetroffen, dat is 15 procent. Van de 40 monsters uit partijen die teruggevoerd kunnen worden op de 'geidentificeerde Nederlandse aanvoerlijn', testten 27 positief op paarden-DNA; 67 procent. De naam van de in Nederland verdachte handelaar Willy Selten wordt niet hardop genoemd.

Tevens heeft de DGCCRF (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes) in 17 kant en klaar maaltijden paard aangetroffen (op 153 monsters). Deze waren van 4 verschillende verwerkers afkomstig. Ook in deze gevallen liep het spoor terug naar Nederland. Het Franse agroblad Les Marchés Hebdo schrijft: 'deze constatering versterkt de hypothese dat het belangrijkste importkanaal van vervalst rundvlees geïdentificeerd is'.

Onderwijl overweegt de door de Nederlandse NVWA verdachte Willy Selten in beroep te gaan tegen het door de rechtbank in Den Bosch uitgesproken failissement, meldt Boerderij. Dat zou een gevolg zijn van onterechte maatregelen van de NVWA tegen het bedrijf. Eerder was er al sprake van een miljoenenclaim van Selten tegen de NVWA.

De Franse cijfers werpen een nieuw, feitelijk licht op de recall door de NVWA van 50.000 ton Nederlandse rundvleessnippers. Bij deskundigen zorgde die maatregel voor verbazing omdat het onaannemelijk is dat de volksgezondheid risico heeft kunnen lopen. De onderzoeken tonen geen Phenylbutazon aan, de verboden pijnstiller die paardenvlees bij wet voedselonveilig maakt. Op de Franse overheidssite agriculture.gouv.fr melden de betrokken ministeries: "Behalve DNA-analyses voorzag het Europese plan ook onderzoek naar medicijnresten; in de 215 onderzochte paardenvleesmonsters is geen fenylbutazon aangetroffen. De Franse autoriteiten hebben aanvullend onderzoek gedaan naar antibiotica in deze monsters: slechts in één geval is positief op antibiotica getest, dat is marginaal."

Fotocredits: cod_gabriel
Dit artikel afdrukken