Dat ziet ze helemaal verkeerd volgens de leden van de Académie du vin de France, waaronder schrijvers, wijnboeren, artsen en oenologen in Le Figaro. Niemand wil de gevaren van alcoholisme ontkennen, maar wijn versimpelen tot de alcoholmoleculen die er in zitten is "onacceptabel en onvergeeflijk voor een hooggeplaatste Franse politicus".
De ondertekenaars verwijzen naar de woorden van - toen nog presidentskandidaat - Emmanuel Macron, die in december 2016 zei: "Wijn doordrenkt onze literatuur, onze films, onze collectieve verbeelding. Wijn is een gevoelige snaar. Er is altijd een soort vrolijke gulheid die wijn biedt. Het is geen alcohol die je drinkt om dronken te worden, maar om lekker gezamenlijk te tafelen. Wijn is onderdeel van de Franse tafelkunst. En voor mij is het ook een heuse hefboom van de moderniteit. (....) Wijn is een enorme troef voor de invloed van Frankrijk. (....) We moeten dit deel van onze economie ontdemoniseren."
Die lijn van Macron heeft zijn partij opgepikt: op de televisie riposteerde Christophe Castaner, partijleider van Macrons partij La République en marche, vorige week: "Er zit wel alcohol in wijn, maar het is geen sterke alcohol", klonk het. "Wijn maakt onderdeel uit van onze cultuur, van onze tradities, van onze nationale identiteit. Wijn is niet de vijand. Alcoholisme is vooral een kwestie van hoevéél je drinkt."
Ook Macron zelf liet zich, tijdens de meeting met de 1000 jonge boeren, op niet mis te verstane wijze uit, toen een deelnemer hem een fles wijn aanbod en de voordelen van de drank aanstipte. Glimlachend zei de president: "Ik weet het, ik drink het 's middags en 's avonds."
De briefschrijvers eindigen met de wens dat zij nooit op hun flessen een zwart etiket met het opschrift "Wijn is gevaarlijk voor de gezondheid" hoeven te zien. "Noch onze wijnen, noch degenen die wijn maken, verkopen of er over praten, noch Frankrijk zelf verdient een dergelijke smet."
In Frankrijk kan wijn geen kwaad. Elders verandert er natuurlijk niets, zodat buiten Frankrijk Buzyn wel gelijk heeft.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voorbij het scharrelbier dat de burgers en hun kinderen in de Middeleeuwen dronken, als veilig alternatief voor het vuile water uit de gracht, en de uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden in de religieuze sector. Voorbij de Evangeliën waarin vaten water in wijn veranderen. En nog veel verder terug dan de verheerlijking van het bier in het Gilgamesj epos, daar evalueerde het leven mede op tot alcohol gefermenteerde suikers.
De confrontatie, op een warme septemberavond, met een dronken egel opende mij de ogen voor dit perspectief. Hoeveel egels hebben hebben zich sinds de introductie van het gemotoriseerde verkeer scheißegal op weg begeven, om nooit de overkant van de provinciale weg te bereiken? Waarschijnlijk meer dan we denken. Een alcoholtest op deze stekelige verkeersslachtoffers zou me een welkome vorm van zinloos onderzoek zijn.
Mocht zulk onderzoek aan het licht brengen dat een meerderheid der egels in beschonken toestand om het leven komt dan geeft dat ouders van fijngevoelige kinderen een pedagogisch steuntje in de rug. Want het schokkende aanzicht van het volgende platgereden diertje leent zich bij uitstek voor vroege alcoholpreventie. 'Ach lieverd erg hé. Dat komt ervan als je teveel alcohol neemt.'
Nick #15, misschien is dat wel zo. Dan zijn Polen en Rusland landen waar Vodka geen alcohol is ;-)
Vandaag vervolgt de Franse media: Vu du foie, le vin est bien de l'alcool (Voor de lever is wijn wel degelijk alcohol).
Ergens in de tekst:
'in feite consumeert 3/4 van de Franse bevolking minder dan 2 drankjes per dag, maar de resterende 1/4 drinkt 75% van alle alcohol die in Frankrijk wordt verkocht'.
Een ander artikel de afgelopen dagen gaat over de over de verkeerde wijnbouw. Als we doorgaan met de verkeerde intensieve wijnbouw met onnatuurlijk zwak, ziektegevoelig, niet droogte resistent, oppervlakkig wortelend uitgangsmateriaal, dan zal wijn wellicht nog eens duurder of schaarser worden. Stekken neem je van 100-jarige wijnstokken die nergens last van hebben gehad en zeer diep zijn geworteld. Na 20 jaar hebben de wortels een diepte bereikt waar altijd voldoende water is en plagen vanuit de bovenste aardlagen niet doordringen. Helaas wordt er tegenwoordig vóór die tijd al weer gerooid.
Zo zou het moeten volgens Lilian Bérillon die een verontrustend rapport heeft opgesteld over de toestand van de Franse wijngaard.
Midi-Libre: '97 % des vignes que je visite sont malades'
of
The world news: '97 % des vignes que je visite sont malades', een kopie uit Midi-Libre voor niet abonnees.
Aanbevolen voor de jonge Nederlandse wijnboeren:
“Le jour où il n'y aura plus de vin” co-écrit avec Laure Gasparotto. Aux éditions Grasset, 162 pages.
We zagen van hieruit Nederland altijd als een jeneverland?
Folkert, toen was jij 24 en ik 2. Nu zijn we alletwee oude mannen, al ben ik een beetje jonger dan jij. Je had met gemak mijn vader kunnen zijn.
Pinard was geen cultuurdrank, maar een consumptiegoed. In Frankrijk zei de (als rechts beschouwde) maatschappijcriticus Eric Zemmour afgelopen vrijdag dat Mai '68 het begin van het consumentisme is geweest onder het mom van linkse vrijheden. Ik vind het een nogal franco-français manier van de wereld interpreteren, maar er zit iets in. We verloren de betekenis en wellicht onszelf in de wereld waarvan Nietzsche (die ook al in heel fout rechts kamp werd geadopteerd) al zei dat alleen Olympiërs die aankunnen.
Langzaam gaat deze discussie ergens over: is fout niet erg als het in een betekenis goed was geïntegreerd?