Agnès Buzyn, minister van Gezondheid, sprak zich 7 februari jl. uit op France 2. Ze zei: "De wijnindustrie wil ons vandaag de dag doen geloven dat wijn anders is dan andere alcoholhoudende dranken. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is het precies hetzelfde om wijn, bier, wodka of whisky te drinken.... er is nul komma nul verschil! (....) De Franse bevolking moest denken dat wijn een beschermende werking zou hebben, heilzame eigenschappen zou hebben die andere vormen van alcohol niet zouden hebben. Het is wetenschappelijk gezien niet waar, wijn is gewoon alcohol zoals alle andere drank."

Dat ziet ze helemaal verkeerd volgens de leden van de Académie du vin de France, waaronder schrijvers, wijnboeren, artsen en oenologen in Le Figaro. Niemand wil de gevaren van alcoholisme ontkennen, maar wijn versimpelen tot de alcoholmoleculen die er in zitten is "onacceptabel en onvergeeflijk voor een hooggeplaatste Franse politicus".

De ondertekenaars verwijzen naar de woorden van - toen nog presidentskandidaat - Emmanuel Macron, die in december 2016 zei: "Wijn doordrenkt onze literatuur, onze films, onze collectieve verbeelding. Wijn is een gevoelige snaar. Er is altijd een soort vrolijke gulheid die wijn biedt. Het is geen alcohol die je drinkt om dronken te worden, maar om lekker gezamenlijk te tafelen. Wijn is onderdeel van de Franse tafelkunst. En voor mij is het ook een heuse hefboom van de moderniteit. (....) Wijn is een enorme troef voor de invloed van Frankrijk. (....) We moeten dit deel van onze economie ontdemoniseren."

Die lijn van Macron heeft zijn partij opgepikt: op de televisie riposteerde Christophe Castaner, partijleider van Macrons partij La République en marche, vorige week: "Er zit wel alcohol in wijn, maar het is geen sterke alcohol", klonk het. "Wijn maakt onderdeel uit van onze cultuur, van onze tradities, van onze nationale identiteit. Wijn is niet de vijand. Alcoholisme is vooral een kwestie van hoevéél je drinkt."

Ook Macron zelf liet zich, tijdens de meeting met de 1000 jonge boeren, op niet mis te verstane wijze uit, toen een deelnemer hem een fles wijn aanbod en de voordelen van de drank aanstipte. Glimlachend zei de president: "Ik weet het, ik drink het 's middags en 's avonds."

De briefschrijvers eindigen met de wens dat zij nooit op hun flessen een zwart etiket met het opschrift "Wijn is gevaarlijk voor de gezondheid" hoeven te zien. "Noch onze wijnen, noch degenen die wijn maken, verkopen of er over praten, noch Frankrijk zelf verdient een dergelijke smet."

In Frankrijk kan wijn geen kwaad. Elders verandert er natuurlijk niets, zodat buiten Frankrijk Buzyn wel gelijk heeft.
Dit artikel afdrukken