Terwijl president Poetin de inkt onder zijn besluit over een invoerstop tegen voedsel uit Westerse landen liet drogen, had zijn regering al afspraken gemaakt met ambassadeurs van Zuid-Amerikaanse landen. Dat schrijft de Morgen.

'Revolutie voor Brazilië
De Russische regering sprak woensdagmiddag met de ambassadeurs van Brazilië, Ecuador, Chili en Argentinië om leveringsmogelijkheden door te nemen. De Braziliaanse landbouwminister Seneri Paludo heeft volgens De Morgen gezegd dat de Russische sancties 'een revolutie' kunnen betekenen voor de Braziliaanse export van vlees, mais en soja.

Persbureau Itar-Tass geeft aan dat ook Peru zich graag aansluit bij de landen die Rusland voor tekorten moeten behoeden. Het land zegt Rusland alles te kunnen leveren waarop het een ban heeft ingesteld, doch met name vis zou de kern kunnen zijn van het exportpakket.

Versnelde voedselveiligheidsprocedures
In het verleden ingestelde importbans tegen de Peruviaanse visindustrie werden na enkele uren onderhandelen ongedaan gemaakt, zegt Itar-Tass. Het bureau maakt eveneens melding van het feit dat de Russische Voedsel- en Warenautoriteit Rosselkhoznadzor hulp biedt aan Russische bedrijven om veterinaire en fytosanitaire formaliteiten snel en efficiënt af te handelen

Multipolaire wereld
President Poetin is er volgens De Morgen op uit om een multipolaire wereld te creëren waarin de morele macht en dominantie van de VS en zijn bondgenoten wordt gebroken. De krant schrijft het als volgt op: Een maand geleden, tijdens Poetins eerste presidentiële reis naar Latijns-Amerika, zei de president dat "samenwerking met Latijns-Amerika een van de speerpunten is van de Russische buitenlandse politiek".
De Rus maakt er geen geheim van te streven naar een 'nieuwe multipolaire' wereldorde. Met andere woorden: hij zoekt bondgenoten om de aloude macht van de VS in te perken en daar hebben ook veel Latijns-Amerikaanse leiders wel oren naar. Vooral links-populistische leiders in landen als Ecuador, Bolivia en Venezuela spelen graag in op anti-Amerikaanse sentimenten die van oudsher leven onder de bevolking.


Onderwijl zetten de VS orde op humanitaire zaken in Irak, maar kiezen zij, de EU en Nederland er niet voor in te grijpen in Gaza. Rusland kan interessante zaken doen via zijn voedselbehoefte die voor 53% afhankelijk is van buitenlandse importen. Westerse landen moeten in diezelfde multipolaire, op gevoels- en niet alleen financiële waarden gebaseerde wereld die Poetin tracht te creëren nieuwe markten vinden voor hun overschot aan voedingswaren.
Dit artikel afdrukken