Leverfalen wordt een steeds groter gezondheidsprobleem. De laatste decennia is leverfalen niet meer voorbehouden aan alcoholisten. Ook matige drinkers en mensen met overgewicht lopen risico. Chronisch te veel calorieën binnenkrijgen zorgt voor vetstapeling (ectopisch vet) op plaatsen waar normaal geen of weinig vet zit. Obese mensen lopen kans op leververvetting. De aandoening staat ook bekend als Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD).

Wetenschappers schatten dat ongeveer een derde van de Britten NAFLD heeft
Veel gevallen in Groot-Brittannië
Quentin Anstee, consultant hepatologie aan de Newcastle University, zegt in The Guardian dat NAFLD in het Verenigd Koninkrijk een van de snelst groeiende problemen is. Wetenschappers schatten dat ongeveer een derde van de Britten de ziekte heeft. Hiermee is het Verenigd Koninkrijk een van de meest getroffen landen in Europa.

Veel mensen met NAFLD hebben relatief ‘weinig’ vet bij hun lever, waardoor ze vaak geen symptomen hebben. Hierdoor is het lastig om mensen met de ziekte te herkennen. Om meer inzicht te krijgen in de snel oprukkende maar niet eenvoudig te identificeren problematiek, start er een groot Europees onderzoek. De Newcastle University vormt het centrum voor dit onderzoek. Het onderzoeksprogramma wordt later deze maand bekend gemaakt.

Fotocredits: Sebastian Kaulitzki/Alamy, via The Guardian
Dit artikel afdrukken