Je kunt ze haten of ze vervloeken, maar de instructies van Ikea zijn één van de pijlers onder het wereldwijde succes van het Zweedse woonwarenhuis. Ikea leert je er nu ook mee koken.

Je hebt er geen dikke kookboeken of fancy keuken-uitrusting voor nodig. Sterker nog, zelfs de (meeste) ingrediënten kun je al bij Ikea meenemen; het bedrijf heeft inmiddels een florerende food-tak.

'En papillotte'
De truuk van deze Ikea-instructies is dat alle ingrediënten op een vel bakpapier staan afgedrukt. Uiteraard is er voedselveilige inkt gebruikt. De aspirant-kok hoeft alleen maar de ingrediënten op hun plekje neer te leggen, de foolproof aangegeven hoeveelheden kruiderij toe te voegen en het bakpapier dicht te vouwen. Even in de oven, en het gerecht is klaar. 'En papillotte' heet deze bereidingswijze officieel.

Kunnen we binnenkort de recept-gebruiksaanwijzingen in alle Ikea-winkels verwachten?

Nee. De recepten-op-bakpapier Cook-this-Page waren door een Canadees reclamebureau ontwikkeld als gadget tijdens een grote keukencampagne van Ikea. De 12.500 exemplaren van de kookinstructies waren in een mum van tijd verdwenen.


Dit artikel afdrukken