Fotocredits: 'Roerbakken',
pxhere
Flash GezondheidZonlicht in keuken verhoogt de kans op vorming singletzuurstof
Koken, bakken en braden leidt tot de vorming van singletzuurstof, een mogelijk schadelijk oxidant. Singletzuurstof vormt zich door reactie met licht. Vroeger dacht men dat er binnenshuis niet genoeg licht was om die schadelijke oxidanten zich te laten vormen, maar Canadese onderzoekers hebben nu aangetoond dat ze zich wel degelijk vormen.
De onderzoekers kookten 3 verschillende maaltijden: pannenkoeken, spruitjes en een roerbakgerecht met groenten. Tijdens het bakken namen ze monsters van de lucht. Die monsters stelden ze bloot aan drie verschillende soorten licht: UV, zonlicht en fluorescerend licht.
Uit de analyse bleek dat alle gerechten hadden geleid tot de vorming van singletzuurstof. De onderzoekers maten de hoogste concentratie singletzuurstof bij de monsters beschenen met zonlicht. Keukens waar veel natuurlijk licht binnenvalt, produceren vermoedelijk dan ook meer van het kwalijke gas.
Het inademen van oxidanten zoals singletzuurstof kan in de longen oxidatieve stress veroorzaken. En dat kan uiteindelijk leiden tot longziektes.
De vorming van singletzuurstof kan een verklaring zijn voor gezondheidsklachten die mensen met beroepen in keukens ontwikkelen; denk aan astma, allergieën en longproblemen.
Koken veroorzaakt sowieso veel fijnstof in huis. Om zo weinig mogelijk singletzuurstof binnen te krijgen, kun je het beste ventileren, bevelen de onderzoekers aan.
Phys.org - Scientists cook pancakes, Brussels sprouts and stir fry to detect an oxidant indoors for the first time,
26 mei 2024