De Nederlandse overheid wil dat in 2050 alle woningen in ons land van het gas af zijn, schrijft Milieu Centraal. Een belangrijke stap in de energietransitie die heel Nederland aardgasvrij moet maken. Nu gebruikt zo'n 95% van alle huizen nog aardgas voor verwarming, warm water en koken. De cv-ketel dreigt per 2021 verboden te worden ten faveure van de warmtepomp. Milieu Centraal richt zich vanaf vandaag op de keuken met de campagne Koken met een stekker.
De organisatie vroeg ruim 1.300 Nederlanders naar hun voorkeur als ze elektrisch gaan koken. Van de elektrische alternatieven voor het gasfornuis heeft koken op inductie de meeste voordelen. Een inductiekookplaat is makkelijk in het gebruik, veilig en mooi om te zien. Het meest genoemde nadeel is de hoge aanschafprijs. Mariken Stolk van Milieu Centraal: "In totaal kom je voor een gemiddelde inductie kookplaat met aansluiting en een paar nieuwe pannen op zo’n 1.500 euro. Een gaskookplaat kost 400 euro. Het is een extra investering, maar je bent in je keuken wel klaar voor een klimaatvriendelijke toekomst.”
Uiteraard: er zijn ook bedenkingen tegen 'van het gas'.
Dank Wouter #9 .
Een braampje onder de pan kan de plaat zelf beschadigen. Natuurlijk kun je er zo wel mee koken.
Ria van Laar, alleen puur aluminiumpannen doen het niet op inductie, en pannen van aardewerk, al is er een Franse wit stenen pan met onder de bodem een film van metaal die het uitstekend op inductie doet.
Een braampje aan een stalen pan heeft geen nadelige invloed op inductiekokerij en ook een holle of een bolle bodem maakt niet uit. Pak het blik van uw stoffer en blik, doe er een kladje olie in, zet het op je inductieplaat. Het schommelt als een hobbelpaard. Zet de plaat aan en bak een ei in het blik. Kan gewoon.
Soep koken en gelijkertijd een zakdoek strijken kan ook. Het hemd tussen de pan en de inductieplaat leggen. De soep wordt heet en de zakdoek glad.
Wie eerst ervaring wil opdoen met inductie vooraf aan aanschaf van een grote vaste plaat, kan een los plaatje kopen voor 25 a 35 euro bij Lidl. Het mooie van zo'n klein plaatje (ook duurder bij Ikea maar dan heb je meteen een stuk design in huis) is dat je het overal kunt gebruiken waar een stopcontact is. En buiten vis bakken op de plaat aan een verlengsnoer.
Toch klopt het natuurlijk niet wat Milieu Centraal beweert: in mijn geval is het niet het eenvoudig kopen van een inductieplaat en wat pannen (zie ook mijn reactie #6 ).
Mijn huidig gasfornuis heeft 6 pitten (o.a.) + 2 ovens (1 gewoon en 1 klein), deze is gekocht voor de lange termijn. De gedachte toentertijd was dat hoogstwaarschijnlijk er geen nieuwe aanschaf meer zou zijn.
Nieuwe inductieplaten aanschaffen (weet niet of ik dat wel bij de Aldi zou kopen) + nieuwe ovens levert wel een fors hogere aanschafprijs op.
@ 6: Inductie-adapter
In de aanbieding bij de Aldi. Per stuk € 8,99
Maak al uw pannen geschikt voor inductie. Roestvrijstaal met aluminium kern. Geschikt voor alle kook- en koekenpannen. Doorsnede: 23.5 cm.
Deze aanbieding was geldig van 22-03-2014 tot 29-03-2014
Wegens grandioos succes niet meer herhaald.
Ook de losse inductieplaten: 2 platen € 79,99 of zoiets. Zelf zo'n ding eens gekocht en als reserve in gebruik resp. voor buien. Werkt allemaal uitstekend, zelfs toen we een half jaar moesten improviseren hiermee. Dus, niet allemaal zo paniekerig doen.
Grote voordeel: oliespatten e.d : tussen plaat en pan een krant en.. na gebruik de vuilnisbak in.
Plaat koelt snel af en wordt bij lange na niet zo heet als een keramische. Goed voor onverwachte kinderhandjes... Wij willen onder geen voorwaarde terug naar gas.
Overstappen naar inductie zou ik niet een groot probleem vinden, behalve enigszins financieel. Maar afscheid nemen van mijn geliefde pannen, die ik met moeite verzameld heb en waarmee ik een hoge leeftijd wilde bereiken, wel.
Gelukkig is het een fabeltje dat je bij de overstap naar inductie je je 'oude' pannen zou moeten vervangen.
3 checks:
1. Er moet geen braampje op de bodem van de pan aan de buitenkant zitten (eenvoudige check met krant/pan verzwaren met bijv. 2 pakken suiker en met pan over de krant 'strijken'. Scheurtjes in krant?).
2. De oude pannen moeten magnetiseerbaar metaal bevatten (alle moderne pannen hebben dat tegenwoordig): zet pan op inductieplaat met water: kwestie van doet 'ie het of doet 'ie het niet.
3. Check of de pan al dan niet kromgetrokken is met lineaal of waterpas, maar zie ook 2.
En als dat al toch tegenvalt, is er nog de mogelijkheid van een inductie-adapter: simpel (glad) ijzeren plaatje met handvat onder de 'oude' pan zetten.
Met dank aan o.a.: https://www.plezierindekeuken.nl en Consumentenbond