De Nederlandse melkplas bestaat niet alleen uit koemelk. Naast geiten, schapen en wat verdwaalde paarden en kamelen worden in ons land buffels gemolken. Van die prachtige egaal donkere beesten, waarvan de melk in Italië gebruikt wordt om de echte mozzarella di bufala te maken. Een aantal boeren in Nederland doet dat inmiddels ook, want kaas van koemelk is gewoon en levert niets op. Buffelkaas is bijzonder.

Van buffelmelk kun je ook ijs maken. En zelfs roomijs. Dat mag in Nederland alleen zo heten als er minimaal 5 procent melkvet (room) inzit. In koemelk zit van nature ongeveer 4,3 procent melkvet. Voor roomijs moet er dan ook extra room toegevoegd worden. Dat is geen probleem want we barsten van de koeienroom omdat we vooral halfvolle en magere melk drinken. De room blijft over.

Bij buffelmelk ligt dat totaal anders. De meeste melk gaat onafgeroomd in de echte mozzarella di bufala. Die is vet want buffelmelk bevat van nature meer melkvetten (7,9 procent) dan koemelk. Geen wonder dat de Belgische ijsmakers Rik en Ann-Catherine Zweegers bedachten dat ze er droomroomijs van konden maken. Hun bedrijf Crème de la crème maakt het enige roomijs in Nederland en België waar de echte en heel zeldzame buffelroom in zit. Ze vonden hun leveranciers in Limburg, waar in de uiterwaarden van de Maas slimme boeren voor Buffalo Foods Limburg buffels in plaats van koeien melken. In het Belgische Hasselt, op 35 kilometer van Maastricht, maken Rik en Anne van de verse buffelmelk en -room, met een beetje suiker en eidooier, een fantastisch zalig zalvend en tegelijk heel zuiver en licht smakend buffelroomijs. Het is bovendien helder wit omdat buffelmelk geen caroteen bevat.

Zoiets hebben we op de redactie nog nooit geproefd. Zó rijk en romig, maar tegelijk zó elegant! En - zoals kenners dat zeggen - 'de mond schoon achterlatend'. Geen plakkerig spul dus, maar ook het volstrekte tegengestelde van een magere bedoeling. Als Plato zich De - ja, 'de' en niet 'het' dus - Idee van RoomIJs had kunnen voorstellen zou hij dit ijs in zijn Mond hebben geproefd. Wat een ijs! Het staat als een huis en heeft er niets bij nodig. Slagroom? Ben je gek geworden! Een scheutje zoete Muscatwijn van edele afkomst? We dachten dat het iets zou kunnen toevoegen, maar het stoorde en leidde af van die Hemelse Idee van RoomIJs. Weg dus al met die fratsen. Je hebt er niks anders bij nodig. Nou ja, een pasje van de Hanos of van de Zegro in Rotterdam. Want alleen daar is het te koop.
Alvast warm aanbevolen voor een witte Kerst!

Haal het een kwartiertje voor je het schept uit de diepvries. Het komt in bakken van 2,5 liter en wat het kost maakt helemaal niets uit. Het is je goeie geld driedubbel waard.

Fotocredits: Crème de la crème Belgium NV
Dit artikel afdrukken