Vloeibare vetten en minder zout gebruiken, werken met dagverse, lokale producten en meer vegetarische gerechten op de menukaart. De horeca in Nederland hoopt bij te dragen aan de gezondheid van gasten.

Maar toch. Het aantal calorieën op de menukaart vermelden, blijkt nog een brug te ver.

Dat blijkt uit een enquête van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onder 655 horecaondernemers. “We wilden weten - vanwege de afspraken die zijn gemaakt in het Preventieakkoord - hoe ver onze leden waren," aldus de woordvoerder van KHN in het AD. “Op welke punten gaat het goed en op welke punten is er verbetering te behalen?”

Van de horecaondernemers zei 73% volop bezig te zijn het aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Maar het vermelden van calorieën op de menukaart, een in de VS verplichte maatregel die president Trump ijlings afschafte, vindt 67% van de horecaondernemers geen goed idee. Het bijhouden van alle calorieën zou administratief veel werk en omslachtig zijn. En koks laten zich moeilijk in een keurslijf dwingen. “Koks werken niet altijd volgens een vast recept”, aldus de woordvoerder.

Verschillende portiegroottes aanbieden doet 55% van de horecaondernemers. Op dit moment laat 27% van de ondernemers zijn gasten zelf hun bijgerechten kiezen en staan bijgerechten (13%) apart op de kaart. KHN stimuleert deze ontwikkeling; om voedselverspilling tegen te gaan.
AD - Overal staan calorieën: behalve op de menukaart
  • Deel
Druk af