Het aloude Nederlandse jenevermerk Hooghoudt wil zich ontworstelen aan het stoffige imago van de dubbele graanjenever. Hooghoudt was in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw het eerste drankmerk in Nederland dat tv-reclame ging maken. Ruim 50 jaar later kiest de jeneverstoker voor een nieuwe aanpak van het 'nieuwe Hooghoudt', in de horeca en op de winkelvloer, bij de slijter.
"Wij worden met onze jenevers de nieuwe whisky én gin," zegt Martijn Keesmaat, chief marketing officer van Hooghoudt, in Marketing Tribune. Daarvoor is het nodig dat de Hooghoudt-jenevers uit het jeneverschap verkassen naar de whiskyschappen. "Daar komt de juiste doelgroep, daar heeft de slijter een uniek verhaal te vertellen met onze producten en daar bevestig je als merk je moderne imago," aldus Keesmaat.
De doelgroep waar Hooghoudt zich op richt, zijn jongeren van 25 tot 35 jaar en vervolgens de leeftijdsgroep van 35 tot 45 jaar. Die drinken nu voornamelijk whisky, wodka, gin en rum (en cocktails), maar hebben weinig met 'jonge jenever'. Maar let op, zegt Keesmaat, laat ze "een wereld zien van zon, strand, genietende mensen met een mixje in de hand" en het kwartje valt.
Spelend met zijn historie en vakkennis ontwikkelde Hooghoudt de afgelopen anderhalf jaar 3 nieuwe 'baanbrekende jenevers'. Hooghoudt keek met een schuin oog naar whisky, waar de doelgroep al een complete belevingswereld heeft ontwikkeld. Whiskydrinkers weten welke whisky ze lekker vinden en welke smaakcategorieën er zijn. Daarop voortbordurend ontwikkelde Hooghoudt de Blended-serie, in de smaken Bourbon, Oloroso en Peated. "Je zou zonder meer kunnen stellen dat waar de smaakwereld van whisky ophoudt, die van jenever pas begint," zegt een trotse Keesmaat. En dat kan de bartender laten proeven en de slijter vertellen.
Hooghoudt is zich ervan bewust dat alcohol ook negatieve aspecten heeft. "Ik zie het niet als een gewetensissue," zegt Keesmaat. "Het mooie is dat je als alcoholproducent dit van een positieve kant kunt benaderen en een heel relevante rol kunt spelen hierbinnen." Dat doet Hooghoudt bijvoorbeeld met zijn non-alcoholische gin. Dan kun je 'op een traditioneel alcoholmoment' toch genieten van een G&T vol smaak, maar zonder alcohol. Ook heel modern.
"Wij worden met onze jenevers de nieuwe whisky én gin," zegt Martijn Keesmaat, chief marketing officer van Hooghoudt, in Marketing Tribune. Daarvoor is het nodig dat de Hooghoudt-jenevers uit het jeneverschap verkassen naar de whiskyschappen. "Daar komt de juiste doelgroep, daar heeft de slijter een uniek verhaal te vertellen met onze producten en daar bevestig je als merk je moderne imago," aldus Keesmaat.
De doelgroep waar Hooghoudt zich op richt, zijn jongeren van 25 tot 35 jaar en vervolgens de leeftijdsgroep van 35 tot 45 jaar. Die drinken nu voornamelijk whisky, wodka, gin en rum (en cocktails), maar hebben weinig met 'jonge jenever'. Maar let op, zegt Keesmaat, laat ze "een wereld zien van zon, strand, genietende mensen met een mixje in de hand" en het kwartje valt.
Spelend met zijn historie en vakkennis ontwikkelde Hooghoudt de afgelopen anderhalf jaar 3 nieuwe 'baanbrekende jenevers'. Hooghoudt keek met een schuin oog naar whisky, waar de doelgroep al een complete belevingswereld heeft ontwikkeld. Whiskydrinkers weten welke whisky ze lekker vinden en welke smaakcategorieën er zijn. Daarop voortbordurend ontwikkelde Hooghoudt de Blended-serie, in de smaken Bourbon, Oloroso en Peated. "Je zou zonder meer kunnen stellen dat waar de smaakwereld van whisky ophoudt, die van jenever pas begint," zegt een trotse Keesmaat. En dat kan de bartender laten proeven en de slijter vertellen.
Hooghoudt is zich ervan bewust dat alcohol ook negatieve aspecten heeft. "Ik zie het niet als een gewetensissue," zegt Keesmaat. "Het mooie is dat je als alcoholproducent dit van een positieve kant kunt benaderen en een heel relevante rol kunt spelen hierbinnen." Dat doet Hooghoudt bijvoorbeeld met zijn non-alcoholische gin. Dan kun je 'op een traditioneel alcoholmoment' toch genieten van een G&T vol smaak, maar zonder alcohol. Ook heel modern.
De markt van sterke alcohol loopt al jaren terug. De concurrentie bestaat uit ijzersterke merken: Bacardi, Johnnie Walker, Smirnoff, Gordon's. Die hebben trouwens ook al moeite het hoofd boven water te houden (voor drie ervan gewerkt). De enige die een beetje geslaagd is is Ketel 1. Maar die is juist op kwaliteit gaan zitten en niet op "een wereld zien van zon, strand, genietende mensen met een mixje in de hand". Daarbij moest Ketel 1 het vooral hebben van zijn wodka productie. Maar de belangrijkste reden is geld. Meestal is het budget (waarschijnlijk in dit geval een paar ton) onvoldoende om een plekje te veroveren in het whisky, rum, wodka-schap. En ik betwijfel of Gall & Gall hen daar gaat neerzetten. Maar nogmaals, ik hoop dat Martijn bewijst dat ik ongelijk heb.
Jan Peter, heb je een idee waarom het niet lukte tot nu toe?
Ik wil hier niet de wijsneus uithangen, maar ik heb drie keer (en ik ben/was een jenever liefhebber) meegewerkt aan het proberen jenever weer in de vaart der volkeren ophoog te stoten. Het is niet gelukt. Hetzelfde verging Coebergh bessenjenever trouwens. Kortom het kan ook aan mij liggen :-) Misschien dit keer wel. Aan het enthousiasme zal het niet liggen, lees ik.