0
Fotocredits: 'Gin and Tonic', cyclonebill

Flash Dagelijkse KostGin hoeft geen allegaartje te blijven

Een nieuwe techniek die in een paar seconden een chemische vingerafdruk maakt van gin kan - eindelijk - het drankje een duidelijker smaakprofiel geven. Schotse onderzoekers hebben voor het eerst gebruik gemaakt van Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy, een nieuwe techniek waarmee ze ieder molecuul kunnen identificeren.

Gin is een allegaartje van op jeneverbes gebaseerde sterke dranken. Het is de minst gedefinieerde sterke drank. Volgens de wettelijke definitie die in de EU geldt, is een drank gin als die minimaal 37,5% alcohol bevat en naar jeneverbes smaakt. Het gebrek aan standaardisatie heeft geleid tot een overvloed aan verschillende soorten en smaken gin, variƫrend van fruitig tot kruidig en zelfs alcoholvrije.

De nieuwe techniek kan helpen bij standaardisatie van de drank en maakt het voor producenten mogelijk hun gin altijd hetzelfde te laten smaken. Toezichthouders hebben er wat aan bij het opsporen van frauduleuze producten.

De jeneverbes geeft gin zijn smaak. Die heeft het zwaar door klimaatverandering en dat kan effect hebben op de smaak van de bessen. Met de nieuwe techniek kunnen producenten bessen selecteren die passen bij het smaakprofiel waar ze op uit zijn.

De onderzoekers willen de techniek ook testen voor andere sterke dranken. Jenever is een goede kandidaat, al helemaal omdat ook daarin de jeneverbes een belangrijke rol speelt.

BevDaily - Gin ?fingerprinting? could help futureproof the category, 8 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.