De Australische Competition and Consumer Commission (ACCC) onderzocht een (verdacht goedkope) honing en ontdekte dat daar geen honingbij aan te pas was gekomen. De 'Victoria honing' bleek te bestaan uit plantaardige suikers, zoals maissiroop en suikerriet. Bovendien kwam de suikerstroop niet eens uit de Australische streek Victoria, maar was het een uit Turkije geïmporteerd product.

De ACCC was op het spoor gezet door de Australian Honey Bee Industry Council (AHBIC), de branchevereniging van imkers. Die liet de verdachte 'honing' analyseren en leverde daarmee ammunitie aan bij de ACCC. De AHBIC is blij met de uitkomsten, maar teleurgesteld dat de ACCC niet overgaat tot een terughaalactie van het misleidende suikerproduct. Volgens de ACCC is de volksgezondheid niet het geding en is een terughaalactie niet nodig.

De lage prijs van de 'Victoria Honey' bleek uiteindelijk de ACCC wel tot actie te kunnen bewegen. Een kilo honing voor $1.83 (Australische dollar): zo'n lage prijs moet alle alarmbellen doen afgaan want Europese honing wordt voor echt wel wat meer geld verkocht, schrijft AFN. Van de 'Victoria Honey' werden tussen juli 2011 en december 2013 180.649 kilogrampotten en 1.126 4-kg verpakkingen verkocht. Daarmee zijn heel wat Australiërs met nephoning gefopt.
Dit artikel afdrukken